Aage Samuelsen er en av norsk rocks største ikoner

Predikanten Aage Samuelsen er trolig ikke et navn de fleste av oss forbinder med rock. Likevel er Samuelsen en av de mest undervurderte norske artistene gjennom tidene.

Kristen musikk er en helt egen sjanger. En sjanger som ikke fremheves på samme måte som annen musikk.

Når det dukker opp en kristen musiker med stort talent, så vil det derfor være noe vanskeligere for de fleste å innrømme at det vedkommende lager faktisk er bra. Noe som kanskje kommer av det kristne budskapet i musikken. Et budskap som (dessverre) stadig færre søker nærhet til.

Inspirert fra USA

Personlig er jeg ingen tilhenger av den evangeliske kristendommen som fremmes av den moderne norske kirke. Dette har flere årsaker, men grunner i at teologien ikke er bibelnær.

Norske prester og biskoper pluker ut det som passer seg, og holder seg til det. Bibelvers og tekster som ikke er «politisk korrekte» overser de fullstendig.

I Norge i dag er det stort sett bare frikirkelige miljøer som holder i hevd den mer bibeltro kristendommen. Med alt hva det innebærer av politisk ukorrekthet.

Kjente eksempler på dette er prester som Børre Knudsen, en mann jeg dessverre aldri fikk møte. Et annet eksempel er presten Ludvig Nessa. Disse er personer som ikke ønsker å fravike bibelen og den egentlige kristendommen, til fordel for en mer marxistisk og ateistisk kirke. Slik som Den norske kirke (DNK) tar form av i dag.

Blant disse frikirkelige kristne finner vi også artisten og predikanten Aage Samuelsen. En hedersmann som virkelig la hele seg i musikken han laget. Og som i dag bør anerkjennes både for sitt budskap, og for sin nyskapende artistkarriere.

Samuelsen var aktiv i Norge fra midten av 1950-tallet til langt inn på 1970-tallet. I løpet av disse årene utga han flere plater. Musikken hans reflekterte på mange måter trender i USA. Herunder også rock, blues og country.

Personlig er jeg ingen stor fan av sjangeren. Men jeg kan sette pris på at musikken faktisk er bra laget.

Hvis vi ser Samuelsens musikk i lys av sin samtid og kontekst, så er musikken faktisk helt genial.

Spredde glede

Er det én ting som kjennetegner musikken til Aage Samuelsen, så er det den oppløftende karakteren musikken har. Det er umulig å ikke bli i godt humør av å høre noen låter av Samuelsen. Uavhengig av om man liker sjangeren, eller er enig i det kristne budskapet eller ikke.

Det er nemlig noe med den patosen – den følelsen – som Samuelsen legger i sin forkynnelse gjennom musikken. Og dette er beundringsverdig.

Undervurdert

Jeg tør hevde at Samuelsen er blant de mest undervurderte artistene fra Norge.

Samlet sett vil jeg plassere Aage Samuelsen i samme kategori som Alf Prøysen, Joachim Nielsen, Kari Bremnes og Ole Paus. Som en del av Norges kulturarv. Det mener jeg at han fortjener.

Det er virkelig synd at slike artister skal skjules, på grunn av noens uenighet med budskapet som de eventuelt fremfører.

I dag er Aage Smuelsens musikk tilgjengelig blant annet på iTunes. Noe som er en god ting.


Les også Akroma.no anonymt på TOR: 

akromaazzte7avtv.onion


Del innhold: