Adressa: Milliardæren bak Spotify sponser våpenteknologi

Spotify-milliardæren Daniel Ek gir 100 millioner euro til et selskap som utvikler avansert våpenteknologi. Disse pengene kommer fra min og din bruk av den populære musikktjenesten.

Jeg elsker musikk mer enn det meste annet, og Spotify er den tjenesten jeg har benyttet frem til nå. Det er fordi de har et godt utvalg og du slipper alle problemene med Apple Music.

Likevel, fra og med i dag er jeg ferdig med Spotify. Jeg er ikke interessert i å sponse milliardærer som vil utvikle «intelligent» våpenteknologi.

Adressa:

…noen måneder i forveien hadde Ek lansert investeringsfondet Primera Materia – der én milliard euro er øremerket arbeidet med å «løse verdens største utfordringer og hjelpe samfunnet med å utvikle seg mot en bedre framtid». Nettsidene konkretiserer ikke nærmere hva dette innebærer, men litt av pengene er brukt på helseteknologi.

Da fondet gjorde sin største enkeltinvestering noensinne i begynnelsen av november, fikk imidlertid offentligheten et tydeligere bilde av hva slags «bedre framtid» Daniel Ek ser for seg: 100 millioner euro pumpes inn i utviklingen av ny og avansert våpenteknologi i det tyske selskapet Helsing, der Spotify-sjefen selv tar en plass i styret.

Nyheten ble møtt med boikott-oppfordringer i sosiale medier. FNs generalsekretær António Guterres er blant dem som tidligere har tatt til orde for et forbud mot bruk av våpensystemer basert på algoritmer og kunstig intelligens der mål kan utpekes og angripes uten menneskelig innblanding. «Politisk forkastelig» og «moralsk uakseptabelt», skrev han i mars 2019.

Selskapet Helsing forsvarer seg med at teknologien kun skal selges til «liberale demokratier», mens Daniel Ek hevder at han vil bidra med et «etisk» kunstig intelligens-system. Mange vil hevde at etikken i Eks virksomhet lenge har vært fraværende. Svensken pleier omgang med Facebook-kongen Mark Zuckerberg, som også har store forklaringsproblemer når temaet er rollen selskapet hans spiller i samfunnet.

Jeg håper Adressa en dag finner ut at de selv er eid av Schibsted, som har felles eiere med noen av verdens største våpenprodusenter.

Blant disse felles eierne finner vi State Street Corporation, som også har eierskap i våpenprodusenter som Lockheed Martin, og vi finner JPMorgan Chase som har eierskap i våpenprodusenten Northrop Grumman Corp. For å nevne noen, det er mer.

Kort forklart har Adressa samme eiere som de som lager Hellfire-missiler. Et våpen som er blitt brukt til å myrde hundretusenvis av mennesker verden over, siden det først ble utviklet i 1984.

La oss for ordens skyld ta en titt på hva for slags våpensvineri du bidrar til å sponse med å gi penger til Schibsted.

Ja, og i tillegg kommer Schibsteds rolle som propagandaorgan med krigshissing for NATO-kriger.

Forsida til Aftenposten 3. mars 2011.

Misforstå meg rett her, artikkelen i Adressa er bra skrevet og den inneholder veldig viktig informasjon. Likevel er det nesten litt fristende å spørre dem om de er redde for konkurranse innen våpenindustrien.


Del innhold: