Mandag melder Aftenposten at slemme Twitter-meldinger kan presse udugelige yrkespolitikere ut av politikken. Dette viser at såkalt netthat fungerer.
Ifølge den i hovedsak utenlandsk eide milliardærbloggen Aftenposten har NATOs strategiske kommunikasjonssenter Stratcom i Riga forsket på hvordan udugelig finske yrkespolitikere hetses på Twitter. Nærmere bestemt ble det forsket på hvordan finnene omtalte finske statsråder på Twitter i fjor vår.
Funnene som er gjort viser at udugelige yrkespolitikere som hetses på nett har lettere for å trekke seg vekk fra politikken.
Blant annet har finnene vært flinke til å si åpent hva de mener om den klart udugelige statsministeren Sanna Marin (35).
De fant et klart mønster: De kvinnelige statsrådene blir utsatt for uforholdsmessig mye hat og trakassering sammenlignet med sine mannlige kolleger.
Verst går det utover statsminister Sanna Marin (35).
Mye av hetsen de fant på Twitter var kjønnsdiskriminerende. Mange av meldingene var grove og hadde seksuelle undertoner. Statsministeren er blitt kalt hore og «regnbue-hore». Det siste angriper at Marin vokste opp med moren og hennes kvinnelige partner.
Hatet mot kvinnene kom også til uttrykk gjennom nedlatende beskrivelser som «leppestift-brigade», «tampax-team», «strømpebukse-regjering». De blir anklaget for å være udugelige, uerfarne jenter, ifølge eksempler i rapporten.
Temaene som provoserte og trigget hatet, var først og fremst covid-19-håndteringen og innvandring.
Haha. Go figure.
I den noe merkelige forskningen konkluderer forskerne med at det ikke er utenlandsk påvirkning som står bak den negative omtalen av finske politikere.
Med andre ord fant de ingen klare tegn på at det er russiske hackerbots fra ytre cyberspace eller spionhvaler som står bak. Ikke er det de skumle kineserne heller.

Derimot er det angivelig finnene selv som uttaler seg negativt om egne politikere.
Analysen viser at twitterhetsen var på finsk og ikke er del av noe organisert angrep eller fra maskiner. Det tyder på at hatmeldingene kom fra enkeltpersoner, ofte fra anonyme kontoer.
Rolf Fredheim, dataanalytikeren bak rapporten, sier at det var litt overraskende at de ikke fant tegn på koordinering.
– Jeg hadde nok forventet at noen sinte borgere enten slo seg sammen eller sto bak mange kontoer for å få ut sinnet. Vi kan ikke utelukke det helt, men vi kunne ikke finne noe mønster som viste slik aktivitet, skriver Fredheim til Aftenposten.
Han tror ikke at Finland er noe spesialtilfelle, og tror at situasjonen kan være verre andre i steder.
Det virker
Ifølge Aftenposten nytter det å hetse yrkespolitikere på nett. Negativ omtale gjør at de udugelige yrkespolitikerne ikke lenger vil ytre seg.
I 2018 omtalte Aftenposten en undersøkelse gjort av Amnesty International om netthets mot kvinnelige politikere i Norge. Syv av ti oppga at det gjorde dem mer forsiktige. Flere hadde sluttet å ytre seg.
(…)
Innenriksminister Maria Ohisalo, en av dem som har fått flest slike meldinger, er ikke i tvil om hensikten. Det er en måte å bringe kvinner til taushet, sier hun til Yle.
Til sommeren er det lokalvalg i Finland. Ohisalo sier at hun har snakket med mange kvinnelige politikere som ikke orker å leve med netthatet.
– Det er en trussel mot demokratiet om det skal handle om hvem som tør å delta, sier hun.
Kontoer knyttet både til høyre- og venstresiden driver med netthetsen, men en stor del var knyttet til kontoer som regnes på ytterste høyre fløy, ifølge rapporten.
Å bruke anonyme Twitter-kontoer til å si hva man mener om yrkespolitikere ser ut til å ha en positiv effekt. Såkalt demokrati er uansett bare et mobbstyre, hvor ulike partier konkurrerer om å være mest populære blant ofte feilinformerte velgere.
Å hetses yrkespolitikere er derfor en løsning, ikke et problem. Det bør være den nye normalen.
Den finske statsministeren publiserte også en ubekreftet påstand på Twitter om at også kvinner angivelig kan lede regjeringer, etterfulgt av «Get over it».
Dette beviser bare at de som hetser henne på Twitter åpenbart har helt rett.
Les også Akroma.no anonymt på TOR:
akromaazzte7avtv.onion