Aftenposten: Norges totalforsvar holder ikke mål

Ingen bør være overrasket over dette. Norge er fullstendig fredsskadet.

Jeg har lenge vært en ivrig tilhenger av den høyreekstreme konspirasjonsteorien som kalles «Nisseland-teorien». Det er en teori om at Norge er et nisseland, styrt av komplette idioter.

Torsdag bekrefter Aftenposten at denne høyreekstreme konspirasjonsteorien mest sannsynlig medfører riktighet.

Aftenposten:

Da Russland overfalt Ukraina 24. februar, møtte de ikke bare militær motstand. Et helt samfunn sto imot. Med en styrke som sjokkerte angriperne.

Ukrainerne sørget for at matforsyninger, transport, telefoner, banktjenester, sosiale medier og levering av strøm, vann og varme fortsatte å fungere. For de aller fleste.

Ukraina viste at de hadde et totalforsvar.

Det virker fortsatt.

Våre forskere har reist spørsmålet: Ville Norge taklet det samme? Om vi ble utsatt for russisk aggresjon?

Svaret deres er et absolutt nei.

[…]

For krisen kommer. Det garanterer eksperter ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Ifølge Aftenposten mangler Norge nødvendige forutsetninger for et totalforsvar.

Etter forliset av marinefregatten KNM «Helge Ingstad» i 2018 burde det kanskje ha ringt noen bjeller, men det gjorde det åpenbart ikke. På den tiden også var politikerne opptatt av saker som «det grønne skiftet» og «bærekraft», i stedet for å bry seg nevneverdig om Norges faktiske forsvarsevne.

Tidligere statsminister Erna Solberg ville mye heller spille fotball i Stortingets frikvarter.

Erna Solberg. FOTO: Eirin Larsen, SMK (CC BY-ND 2.0).

Det ser ikke ut til at nåværende statsminister Jonas Gahr Støre gjør så mye mer heller.

Ikke forberedt

Norge er som kjent en veldig godt egnet front mot Atlanterhavet, og de stilige fjordene er en naturlig og fin ubåthavn for russiske atomubåter.

Hvis uforutsette hendelser skulle skje, som at kinesiske og russiske raketter plutselig kommer opp fra havet utenfor kysten, og deretter hagler ned over steder som Andøya, Bodø og Ørlandet, vil dette trolig skape litt uro.

I tillegg kan slike hendelser skape problemer med forsyningskjedene for blant annet mat. Slike ting er ikke Norge forberedt på.

Norges beredskap for matvarer hviler på forsyninger fra andre land, og det eksisterer kun matforsyninger for noen uker her i landet. Det største varelageret i Norge befinner seg faktisk til enhver tid på E6. Beredskapslagrene for korn og matmel ble avviklet i 2003.

Med andre ord vil det bli skikkelig nød dersom uhellet først er ute. Ikke bare militært, men også beredskapsmessig. En slik kriseberedskap inngår i et lands totalforsvar, og Norge har ikke tenkt så langt.


Del innhold: