Ålesund: Antirasist Per-Ivar Kvalsvik i NRK strammer opp gamlingene

Da en eldre mann gjorde seg skyldig i å uttrykke feil meninger på Facebook, reagerte NRKs innbitte antirasist Per-Ivar Kvalsvik (28) umiddelbart. I en heltemodig innsats fikk Kvalsvik tatt et oppgjør med rasismen i siste sekund.

Det var en mørk og stormfull aften på Sunnmøre da en eldre mann hevdet i et kommentarfelt på Facebook at pakistanere og afrikanere ikke er norske. Den fryktelige forbrytelsen kunne gått upåaktet hen, men til alt hell ble det oppdaget av en årvåken Per-Ivar Kvalsvik (28) i NRK.

Kvalsvik hadde lært om rasisme og hvor alvorlig det er, så han visste at tiden var knapp. I siste sekund fikk Kvalsvik på seg ytterklærne og kastet seg på tramperten.

Fakta
• Alle som kommer fra Pakistan og Afrika er etnisk norske nordmenn fra Norge.
• Å hevde noe annet er rasisme.
• Hvis du begår rasisme er du rasist, og det er den verste forbrytelsen i verden.

Med ørelapphjelmen bare halvveis festet på hodet kjørte Kvalsvik alt hva den slitne mopeden hans kunne holde gjennom regnet og høstmørket. Turen gikk direkte til NRKs distriktskontor i Ålesund. Der parkerte Kvalsvik rett foran inngangen, før han løp opp i redaksjonen.

Andpusten og gjennomvåt av regn fikk Kvalsvik ringt til «Antirasistisk Senter», hvor Linda Tinuke Strandmyr kunne bekrefte at det Kvalsvik hadde sett den kvelden var rasisme.

NRK:

– Det er alvorlege og rasistiske ytringar, seier Linda Tinuke Strandmyr.

Ho er fungerande leiar i Antirasistisk Senter, og meiner det er svært problematisk at ytringane kjem frå ein folkevald

– Han spelar på klassisk frykt- og hatretorikk, der ein lagar eit bilde av – oss og dei.

Linda Tinuke Strandmyr jobber full tid med å anklage folk for rasisme. Som profesjonell SJW har Strandmyr tidligere måttet forholde seg til mye strukturell rasisme i Norge.

Eldre mennesker som skriver på Facebook at folk fra Pakistan og Afrika ikke er etnisk norske er typisk for de grusomhetene som Strandmyr må forholde seg til.

Tidligere har Strandmyr bidratt med å problematisere hvordan hvite småunger i norske barnehager ikke er tilstrekkelig antirasistiske. I tillegg har hun måttet forholde seg til strukturell rasisme i form av at NGO-en «Antirasistisk Senter» må fylle ut søknader for å få penger fra staten, i likhet med alle andre NGO-er.

I Norge lurer rasisme og hat bak hvert hjørne og hver busk.

Heldigvis finnes det mennesker som er woke, som Per-Ivar Kvalsvik. Mennesker som innser sitt hvite privilegium, og som handler resolutt når de ser eldre mennesker uttrykke feil meninger på Facebook.

Vekker reaksjoner

Den utrolig alvorlige hendelsen har skapt voldsomme reaksjoner i SoMe.

Blant andre har yrkesdemonstrant rasismeforsker Sindre Bangstad reagert med å skrive en tweet som i løpet av et halvt døgn har fått hele to likes.

Dramatikken er til å ta og føle på.

En eller annen slure i MDG med over tusen følgere på Twitter greide å få hele 23 likes i løpet av samme periode.

Disse omfattende reaksjonene er et tydelig tegn på at det norske samfunnet tar denne saken svært alvorlig.

Som et antirasistisk samfunn har vi alle et felles ansvar for å følge tett med på hva eldre mennesker lirer av seg på Facebook. I dag er vi alle digitale nabokjerringer.

«No pasaran!», osv.


Del innhold: