Den jødiske lobbyen hardt ut mot Viktor Orbán

Liker ikke at europeere vil ha autonomitet.

Etter at Ungarns statsminister Viktor Orbán holdt en tale lørdag, der han hevdet at det ungarske folket har rettigheter som etnisk gruppe.

– Vi er villige til å blande oss med hverandre, men vi vil ikke bli et raseblandet folk, sa Orbán.

Med å si dette har Orbán hisset på seg verdens mektigste politiske lobbygruppe – den jødiske lobbyen.

Den jødiske lobbyen reagerer nå kraftig på at Orbán har en etnosentrisk tilnærming, som er nesten på høyde med den jødiske lobbyens egen. Ifølge lobbyen er det bare ikke-hvite som skal ha rett til autonomitet, og da mest av alt jøder. Israel vil ha DNA-test for å innvilge folk statsborgerskap, for å bevise at folk har jødisk genetikk.

Som vanlig når den jødiske lobbyen er involvert i en sak, kommer de trekkende med holocaust, selv om Orbán ikke nevnte verken jøder eller noe relatert til disse.

NTB:

USAs spesialutsending mot antisemittisme Deborah Lipstadt sier hun er rystet over Viktor Orbans «bruk av en retorikk som åpenbart minner om nazistisk raseideologi».

– Tiår etter at holocaust tok slutt, er det utilgivelig at en leder tar legg på nazistenes massedrap, sier Lipstadt i en uttalelse.

– Kommentarene vi hørte fra statsminister Orban gjenspeiler ikke de felles verdiene som binder USA og Ungarn sammen, som er grunnlaget for forholdet mellom våre to folk og for forholdet mellom USA og våre andre allierte, sa talsmann Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet da han leste opp Lipstadts uttalelse.

Orban, som mange på ytre høyre fløy i USA ser opp til, utløste en storm av kritikk da han i en tale denne uken advarte mot å blande seg med «ikke-europeere».

Deborah Lipstadt fotografert under et «Remembering the Shoah»-foredrag i 2015. FOTO: ICRC (CC BY 3.0)

Lipstadt er selvfølgelig ikke den eneste som går ut mot Orbáns ønsker om autonomitet for den ungarske befolkningen.

Også Auschwitz-komiteen for holocaustoverlevende slenger seg på.

Nettavisen:

Flere andre har reagert sterkt på talen, deriblant Auschwitz-komiteen for holocaustoverlevende, som har kalt den for «dum og farlig». Også lederen for Ungarns jødiske samfunn tar avstand fra den.

– Det finnes bare én rase på denne planeten, Homo sapiens, skriver sjefrabbiner Robert Frolich på Facebook.

Rart hvordan det angivelig bare finnes én rase på denne planeten, samtidig som folk må ta DNA-test for å bli israelske statsborgere.

Times of Israel:

Jødiske samfunnsrepresentanter slo tirsdag alarm etter at den ungarske lederen Viktor Orban uttalte seg mot å skape «folk av blandet rase».

I en tale i Transylvania-regionen i Romania, som har en stor ungarsk befolkning, kritiserte den 59 år gamle ultrakonservative statsministeren blanding med «ikke-europeere».

Den internasjonale Auschwitz-komiteen, som representerer overlevende fra Holocaust, oppfordret EU til å fortsette å distansere seg fra «Orbans rasistiske undertoner og gjøre det klart for verden at en Mr. Orban ikke har noen fremtid i Europa.»

Talen minner Holocaust-overlevende «om de mørke tidene for sin egen ekskludering og forfølgelse», sa organisasjonens visepresident Christoph Heubner i en uttalelse sendt til AFP.


Del innhold: