Nylig åpnet Telenor og Telia sine nye 5G-nett i Norge. Den nye teknologien gir uante muligheter, og jeg gleder meg veldig.
Med hastigheter som er opptil ti ganger høyere enn «gammeldags» 4G, åpner det nye 5G-nettet for helt nye teknologiske løsninger.
Biler som kommuniserer i sanntid med skyen, for å kunne planlegge raskeste vei i rushtrafikken. Nye spill og applikasjoner med AR og VR. Sterkere kryptering og sikkerhet. Direktesending av video i skyhøy kvalitet.
Etter hvert som jeg funderer på hva den nye 5G-teknologien kan bringe med seg i perioden 2025-2030, merker jeg en viss iver etter å prøve den ut.
Jeg er helt sikker på at 5G kommer til å bli enormt bra.
Men 5G vil også kunne by på problemer. Veldig store problemer.
Mirai og botnets
Telenor opplyser om 5G på sine nettsider, og om hvordan alle de små tingene mange bruker i hverdagen nå kan få raskere tilgang til internett med den nye teknologien.
Klokker, kjøleskap, smarte hjem, biler, brødristere, radioer, kjøleskap og sikkert noen sexleker vil bli koblet til internett. Fortrinnsvis med ulike Linux-versjoner.
Det er dette vi kaller IoT, eller Internet of Things.
Jeg liker å kalle det «dingsenettet». Nettverket av alle de små dingsene som bruker internett.
Telenor skriver:
Men det er også en annen side ved 5G: I et helt annet omfang enn 4G-nettet vil det åpne for å koble enormt mange ulike enheter på nettet – samtidig. 5G-nettet vil kunne håndtere milliarder av tilkoblede enheter. Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra biler til parkeringssensorer, medisinsk utstyr og hele fabrikker. Det vil ha store ringvirkninger.
Telenor skriver også:
For øyeblikket er det like mye fantasien som teknologien som setter grenser for hva som kan gjøres med 5G.
Tenk tilbake på da vi først fikk iPhone med touchskjerm, og senere da 4G kom og åpnet en helt ny verden av mobilmuligheter. Ingen kunne på forhånd se for seg hva disse nye teknologiene ville bety for hvordan vi bruker mobilen i dag.
På samme måte er det umulig å forutsi hva 5G vil kunne bety for mobilbruken vår i 2025-2030.
Alt dette er helt sikkert sant. Men med å gjøre de små tingene rundt oss smartere, gjør vi også oss selv mer sårbare.

Og da snakker jeg ikke om datainnsamling og skumle myndigheter. Som i og for seg er et problem allerede. Jeg snakker om datakriminelle. Av den sorten som ikke bare vil svindle folk for penger, men som kan sabotere infrastruktur og hele nasjoner.
Påvirkningen som 5G vil ha på IoT vil være en gullgruve for malware som Mirai. En type malware som er spesielt laget for å gjøre de små digitale dingsene til folk om til gigantiske botnet. Som igjen kan settes til å utføre såkalte tjenestenekt-angrep, også forkortet DDoS-angrep.
Desto flere smarte dingser som er koblet opp mot internett, jo større og farligere blir botnets som dingsene kan være en del av.
Og desto verre blir angrepene.
Vær forberedt
Nå i april er det ikke bare biologiske virustrusler som SARS-CoV-2 som truer verden.
Internasjonale virusmarkedsplasser for digitale virus har begynt å boble. Store pengebeløp skifter hender i form av ulike kryptovalutaer. Mange vil besitte muligheten til å skape botnets som sprer seg selv.
Trolig aner de mulighetene som 5G-teknologien vil by på fremover.
Flere av verdens fremste eksperter på området har lenge advart om at 5G vil skape enorme problemer med tanke på IoT og botnets. Men ingen har hørt på dem.
Så kanskje vil tullingene som har advart mot ting som 5G og smarte strømmålere, få litt rett likevel? Bare av litt andre årsaker enn stråling og mind-control.
Tiden vil vise. Og jeg er ikke videre optimistisk når det gjelder beredskapen vi har for digitale virustrusler.
Les også Akroma.no anonymt på TOR:
akromaazzte7avtv.onion