Det er bare bra at David Toska blir sjakkekspert for TV2

Det at TV2 hyrer inn David Toska som sjakkekspert har fått hylekoret til å våkne. Klaging, sutring og moralisering har tatt helt av det siste døgnet.

Når den konservative høyresida i Norge setter i gang hylekoret sitt, høres ulåtene deres merkverdig kjente ut.

Denne gangen har hylekoret latt seg affisere av at David Toska blir sjakkekspert for TV2. Angivelig sårer dette følelser, og det skaper åpenbar butthurt.

Det kanskje mest ironiske er at trolig de færreste (om noen) i dette hylekoret spiller sjakk selv, eller ser sjakk på TV. Hvorfor de skulle bry seg om hvem som kommenterer sjakk for TV2 er derfor et mysterium. Trolig er det kun for å dydsposere.

Disse menneskene trenger konstante påminnelser om viktigheten av åpenhet og like muligheter for alle. Hvis ikke mister de plottet, og de blir da like ivrige på kansellering og sensur som sine motparter på ytre identitetsvenstre.

Tidligere eksempler på dette er da det samme hylekoret skulle plattformnekte Shaun Henrik Matheson i NRK, bare fordi Matheson hadde omtalt Israel litt i overkant negativt på radio. Hendelsen resulterte i en koordinert klagestorm til Kringkastingsrådet, NRK, Pressens Faglige Utvalg (PFU) og flere politianmeldelser.

NRK-sjokk: Les de elleville klagene til Kringkastingsrådet

Heldigvis endte det ikke opp med noen konsekvenser for Matheson. Det hadde vært trist for både menings- og ytringsfriheten.

Nå er det altså på’n igjen. Nok en gang. En gang til. Denne gangen også.

Document:

David Toska var lederen av den kriminelle gjengen bak Nokas-ranet, hvor en politimann mistet livet. Nå har TV 2s redaktør Karianne Solbrække, som tidligere var kjæreste med terroristen og islamisten Arfan Quadeer Bhatti, ansatt kjeltringen Toska som sjakkekspert.

Litt guilt by association, der altså. En kjent taktikk som også hylekoret til identitetsvenstre bruker. Ingen hylekor er komplette uten dette.

At Karianne Solbrække (i en annen redaksjon i TV2) hadde et forhold til en fyr for 18 til 20 år siden, er ikke akkurat relevant for at Toska kan kommentere sjakk for TV2-sporten.

Toska har sonet sin straff og skal ikke ha yrkesforbud. Det er dog ingen grunn til at han får en fremtredende rolle i et av landets største medier.

Peder «Fjordman» Jensen, derimot, nektes å jobbe på en pizzafabrikk. Jensen er aldri dømt for noe kriminelt.

(…)

Hvordan kan Fjordman oppleve fullstendig yrkesforbud, mens Toska ønskes velkommen inn i det gode selskap, i et av landets største medier?

Det er et eller annet som ikke stemmer helt her. Ubehaget senker seg.

Her er det lett å være enig i at det er en dobbeltmoral med at Peder Jensen får yrkesforbud, mens bankranere får jobb. Likevel er det sånn at Jensen åpenbart stiller seg lagelig til for hogg også, med å søke på drittjobber hos dårlige arbeidsgivere.

Les også: Peder «Fjordman» Jensen bør ta seg sammen

Her tror jeg også det er veldig feil å dytte Jensen foran seg, som et argument for å plattformnekte David Toska.

Det er litt sånn: «Vi blir plattformnektet selv, så derfor vil vi plattformnekte alle andre også like mye. Sensuren må være lik for alle!». En helt meningsløs holdning å ha.

Ikke bare den konservative høyresida langer ut mot TV2. VGs Leif Welhaven har også stemt i med det moralistiske hylekoret, som både forsanger og sopran.

VG:

Uansett hva man måtte mene om nyervervelsen til sjakksendingene på TV 2, er i alle fall én ting opplagt: Dette kom som lyn fra klar himmel. 

Jeg måtte svelge et par ganger, helle litt kaldt vann i ansiktet og gå en tur rundt huset for å la kombinasjonen synke helt inn.

TV 2 har hyret David Toska som sjakkprofil.

David. 

Toska.

Det jeg derimot er mest spent på er hvordan sendingene vil fungere i praksis, og hvordan jeg som seer får utbytte av å se på.

Hvilket samfunn vil vi ha?

Å ville skape mer plattformnekt i alle retninger er åpenbart ikke en konstruktiv tilnærming i møte med hylekor av noen som helst politisk slagside. Resultatet blir da kun et trangere samfunn med mindre takhøyde for alle.

Selv støtter jeg TV2s redaksjonelle avgjørelse fullt ut i denne saken, og jeg hadde gjort nøyaktig det samme selv i deres posisjon. Særlig fordi Toska er en relativt sterk sjakkspiller som trolig kan bidra med noe i studio.

Det er unektlig litt sånn at norsk sjakk-TV har noen utfordringer. Hans Olav Lahlum vet mer om sjakk enn de aller fleste, men han er litt kjedelig å høre på, og Torstein Bae høres som oftest ut som han prosederer i en straffesak. Kanskje er Toska litt mer entertainer, noe som åpenbart er sårt tiltrengt.

Dessuten er det viktige prinsipielle aspekter ved saken. Folk skal ikke gå rundt og være brennmerket og svartelistet hele livet for feil som er begått langt tilbake i tid. Særlig ikke når de har sonet straffa si og gjort opp for seg. Det får være måte på til smålighet og middelalderske holdninger.

Heldigvis er det mange som har litt mer jordnære holdninger overfor det hele.


Del innhold: