Eikrem-saken: Hva skjedde?

Den mye omtalte Eikrem-saken har hjemsøkt NTNU i Trondheim i flere år. Fredag kveld snakket Øyvind Eikrem ut om saken på Litteraturhuset.

Fredag ettermiddag gjorde jeg noe jeg ikke vanligvis gjør. Jeg dro ned på Litteraturhuset i Trondheim for å overvære en debatt, og attpåtil filme seansen.

På forhånd hadde jeg avtalt med Litteraturhuset at jeg kunne filme, fordi jeg kan tenke meg at få ting er så skummelt som at noen med «feil» meninger dukker opp med et kamera. Da er det greit å gjøre ting litt ryddig.

Journalist i Klassekampen, Jo Skårderud, ledet kveldens samtale.

Eikrem-saken er interessant fordi den har vist hvordan enkelte av Trondheims lokale politiske størrelser, enkelte politiske partier og deler av kulturmiddelklassen har blandet seg aktivt inn i en personalsak ved NTNU. Dette er en rolleblanding som fremstår som høyst merkelig. Særlig fordi saken kun handler om at Eikrem på fritiden angivelig skal ha postet politisk ukorrekte morsomheter, og det via en anonym Facebook-konto.

Det finnes personer i Norge som har postet langt verre ting, under fullt navn, blant annet om meg og andre, som ikke får noen reaksjoner i det hele tatt. I stedet får disse personene gjerne belønninger i form av stillinger, jobber, verv og annet.

Objektivt sett er dette en påfallende skjevhet i både den offentlige samtalen og det politiske klimaet, hvor folk som bryter med «politisk korrekthet» presses ut av jobbene sine, mens «de korrekte» kan gjøre tilsynelatende hva de vil uten at noe skjer. I et demokratisk perspektiv er dette et interessant fenomen, som forhåpentlig blir debattert mer fremover.


Del innhold: