En generell advarsel mot Lasse Josephsen

Josephsen er en av de mest tvilsomme figurene i norsk offentlighet. Det er derfor best å ta det han sier med en klype salt.

Våren og sommeren 2022 var jeg i kontakt med alt som kan beskrives som «ytre høyre» i Norden, for å finne ut om noen hadde hørt om Lasse Josephsen før han plutselig dukket opp som «tidligere høyreekstrem» for å selge foredrag og bøker om emnet.

Resultatet var overraskende. Ingen, og da mener jeg ingen, hadde hørt om fyren. Noe som er svært unaturlig i en setting som Norden, hvor alle har en viss kjennskap til hverandre. Historien til Josephsen og hele den personaen han har laget seg, er rett og slett ikke verifiserbar.

Foredragene som Josephsen selger er også påfallende like de foredragene som den tidligere høyreekstreme amerikaneren Christian Picciolini holder, både i innhold og form. Til alt overmål søker Josephsen å etterligne Picciolini også i talemåte, klesstil og fremtoning.

ORIGINALEN: Amerikanske Christian Picciolini har en verifiserbar og troverdig bakgrunn, i motsetning til Lasse Josephsen. FOTO: Dennis Sevilla (CC BY-SA 4.0)

Innholdet i Josephsens foredrag og invervjuer er også av tvilsom kvalitet. Noe av innholdet er sant, andre ting er halvsannheter og en god del av det er bare gjetninger og oppspinn – ting som Josephsen trolig sier for å høres spennende ut til et betalende publikum.

En del av meg finner det mildt underholdende at den norske kulturmiddelklassen og mediene så ukritisk kjøper og betaler for en såpass dårlig Picciolini-kopi som det Josephsen er. Personlig ville jeg heller brukt penger på originalen.

Løgn og oppspinn

At jeg forlater «ytre høyre» er riktig nok sant. Jeg har mine grunner til å gjøre det. Blant annet er jeg lei av det generelt lave nivået, de kleine demonstrasjonene, de tåpelige debattene og at det hele er redusert til en eneste stor økonomisk grift (som så mye annet). Jeg har rett og slett funnet en dyp meningsløshet i det hele, og jeg vil mye heller gjøre andre og mer meningsfylte ting.

Kort forklart går jeg bare min vei, uten å stikke noen i ryggen, uten å svikte noen, og uten å bli en «nazbol» eller å skape konflikter. Det bør være en ærlig sak.

Som jeg har skrevet om tidligere, har jeg allerede en svært god karriere. Jeg har derfor ingen behov for å bli «tatt inn i varmen av en medieaktør», eller å lure noen. I dag har jeg bedre inntekt enn jeg noen gang ville hatt som «journalist», eller noe i den gata.

Og hva skulle det i så fall være? Skulle jeg skrevet artikler for Document om at hijab er dumt, eller intervjuet lokale helter for en lokalavis? Spurt idrettsutøvere hva de føler? Springe etter blålys midt på natta? Det attpåtil for knapper og glansbilder? Nei takk.

Da kjører jeg heller langtransport. Til og med det er bedre. Det er i det minste noe ekte, noe ordentlig, i en virkelig verden. Noe som faktisk er viktig og har betydning.

Og ja, en journalist fra MSM har allerede vært på ballen og ville ha min historie om saken forrige lørdag. Jeg takket høflig og insisterende nei. Jeg har absolutt ingen ønsker om å snakke med pressen. Det er fordi jeg ikke er en offentlig person i utgangspunktet. Å posere i rampelyset eller foran et kamera er ikke noe jeg ser på som min rolle eller oppgave.

Det jeg derimot ønsker er å benytte meg av retten til å forsvinne fra offentligheten, og heller konsentrere meg om ting som faktisk er viktig. Jeg har et liv å leve, en fin karriere som oversetter å bygge videre på, og jeg har mennesker som faktisk bryr seg om meg. Sånt betyr noe. Ikke hva idioter mener, tror eller påstår.

Jeg har heller ingen intensjoner om å kle meg ut som Christian Picciolini, for å bane meg vei til penger med å selge foredrag og bøker basert på «ekspertise» jeg ikke egentlig har. Dette til tross for at historien min er verifiserbar og ekte, i motsetning til Josephsens.

Tigger snus på Facebook

Hvis Josephsen blir lei av å etterligne Christian Picciolini, kan han gjerne få etterligne meg også. Det går bra. Variasjon er viktig.

Jeg foretrekker mørke hoodies med glidelås, og gjerne litt harry trucker-caps og trucker-beanies, eller plagg med lastebilmerker som Scania, Volvo, Sisu, Peterbilt og lignende. Det er liksom min stil.

Da kan Josephsen kle seg ut som meg, og fortelle medie-kjerringene og kulturmiddelklassen at han har vært trailersjåfør, som attpåtil drev en skrekkelig blogg. De kjøper sikkert noen foredrag om det også, så Josephsen slipper å tigge penger til snus på Facebook, som den bomsen han er.

Storsjarmøren legger inn sjarmen.

Som angivelig ekspert på «incels» er dette påfallende frastøtende oppførsel. Jeg tror ikke det er mange kvinner som lar seg imponere. Kanskje Josephsen satser på å bli invitert på sex-fest i TV 2?

Les også: Mediene: Sex-fest i TV 2 endte i retten

Det er vel kun sånne medie-kjerringer som lar seg imponere over sånt.

Hva den originale Christian Picciolini tenker om at imitatoren hans holder på sånn er uvisst, men jeg ser ikke for meg at det er særlig stas.


Del innhold: