En hyllest til rebellen Pål Nordseth

Som trolig den første i verden til å karikere Hitler og Trump setter illustratør Pål Nordseth en ny standard. Selv Charlie Hebdo kan ta seg en bolle.

Illustratør Pål Nordseth i Filter Nyheter både sjokkerer og utfordrer med å tegne karikaturer av Donald Trump, Adolf Hitler og koronaviruset. Noe som trolig ingen har gjort før ham.

Blant annet lager Nordseth banebrytende og innovative illustrasjoner som viser at Trump har rar hårsveis, og at Hitler er slem. I tillegg tegner han koronavaksinen (ja, for det finnes bare én) som en superhelt.

Med dette bestiger Nordseth de høye, snødekte tinder av kreativitet og oppfinnsomhet. Nordseth er nesten like opprørsk som rebellene i Norsk narkotikapolitiforening (NNPF).

Som illustratør for prestisjetunge Filter Nyheter bidrar Nordseth også til å rette søkelyset mot maktpersoner som LAR-pasienter, alkoholikere, bostedsløse, vaksinetanter, uføre, schitzofrene og outsidere på listene til det tøysete mikropartiet Alliansen.

Å tørre å kritisere disse aktørene står det respekt av. Norge trenger flere dyktige og modige journalister som tør å utfordre disse mektige miljøene. Det er dette maktkritikk handler om.

Journalisten:

I underetasjen på familieboligen sitter Nordseth ved et lite kontorbord med overfylte vegghyller og en stor plakat av jazzlegenden Miles Davis.

Låta «Mind Date» av Taskaha dirrer svakt i bakgrunnen mens Nordseth sitter med Ipaden og tegner en karikatur av Hitler med digitalpennen. 

– Nå er det valget som er den store saken, og Filters journalistikk handler nå mye om de politiske ekstremistene som faktisk stiller til valg. Så da prøver vi å dra en greie på det absurde ved at det man nesten kan kalle nazister står på valglistene man kommer til å møte i avlukket i september, sier han.

Etter flere idérunder innad i redaksjonen ble de enige at Nordseth skulle tegne nazister i en gate med valgboder, hvor partiene står stilt opp med sine paroler.

– Det kan føles godt å være litt infam. Det får en til å humre inn i hjerte – å få en karikatur av et maktmenneske til å sitte. Og det er viktig at vi kan le av makthavere. En prøvestein for å se om et demokrati fungerer er å teste om man kan kødde med makthavere. Det er en tradisjon vi bør ta vare på, mener jeg, for det er bra og sunt for samfunnet, sier han.

Endelig noen som tør å ta et oppgjør med disse makthaverne.

Jeg må innrømme at jeg ble helt i ekstase av beundring da jeg leste om dette i fagbladet Journalisten. Jeg ble faktisk så begeistret at jeg nå har løpt rundt og hoiet av glede hjemme, og jeg hoppet opp og ned i senga mi til fjærene tøt ut av madrassen.

Dette er så bra at jeg kommer til å kjøpe minst to utgaver av neste nummer av Filter, og lese dem begge.


Les også Akroma anonymt på Tor


Del innhold: