Enhver krig er alltid grunn til uro

Norske medier er som oftest helt stille om kriger og vold som ikke har kommersiell verdi. Likevel, når de først dekker en utvalgt krig så gir de full gass.

Av alle ting jeg misliker har krig alltid vært på topp som nummer én. Krig vil alltid være et klimaks av fullstendig og hemningsløs idioti – et toppunkt, et apeks, en senit for menneskelig dumhet. Ingen andre menneskelige aktiviteter er mer meningsløse, verken på kollektivt eller individuelt nivå.

I dag ble Somalia bombet av USA, liksom-staten «Israel» bomber Syria hele tiden og drepte nylig tre syriske soldater, og våre «venner» i NATO bomber fortsatt Jemen litt nå og da. Dette er de hverdagslige krigene som trolig mest av alt fremtvinger et kollektivt redaksjonelt gjesp.

Norske propagandafabrikker som Aller, Amedia, NRK og Schibsted er mest opptatt av krigen i Ukraina denne uka. Noe som er delvis forståelig, fordi krigen i Ukraina er nærmere oss enn hva vi kanskje tror. En kjøretur fra Oslo til Kyiv tar omtrent 24 timer. I luftlinje er avstanden fra Oslo til Kyiv omtrent den samme som mellom Oslo og Finnmark.

Politisk korrekte rasshøl elsker krig. Enten de innrømmer det åpent eller ikke. De elsker å skrive om krig, lage TV-sendinger om krig og forske på krig. Mest av alt elsker de å godhetsposere som liksom-sympatiske mennesker med å skrive om ofrene for krig. Sånt selger. Når de endelig kan stikke en mikrofon opp i fjeset på ofre og pårørende for krig og spørre «hva føler du nå?», da føler de selv en stolthet og glede som bare krig kan gi dem. Enkelte politikere er verstinger på å utnytte krig for å skaffe seg sympati og stemmer.

Jeg hater virkelig sånne mennesker. Jeg ønsker at de alle snubler og faller ned i en vulkan.

Beredskap

Selv er jeg mest bekymret for radioaktivt nedfall. I dag gikk jeg til innkjøp av jodtabletter. Apotekene er tomme, men jeg kunne bestille for henting. Jeg får tablettene på tirsdag.

Årsaken til at jeg kjøper inn sånne ting nå er at Ukraina har fire store atomkraftverk med til sammen 15 reaktorer. Bomber, krig og kjernekraft er som kjent en veldig dårlig miks. Tsjernobyl-ulykken i 1986 skapte mye radioaktivt nedfall i Norge, og den ulykken skjedde i nettopp Ukraina. Vind og vær kommer ofte derfra og hit, noe som fører med seg partikler. Midt-Norge ble særlig hardt rammet av radioaktivt nedfall den gangen.

Tsjernobyl ligger nord for Kyiv. BILDE: Holek (CC BY-SA 2.5 PL)

I Norge er det anbefalt at alle husholdninger har jodtabletter liggende som en del av generell beredskap. Det er tabletter av typen Jodix 130 mg som gjelder.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSA) skriver:

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke. Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer. 

Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil 2 døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme. 

I tillegg til jodtabletter tror jeg det er greit å ha masse tørrmat, gass og primus hjemme. Selv har jeg forsyninger for vel en uke. Greit å ha.

Jeg tror uansett ikke at jeg skal hive meg på bølgen med å fordømme verdensledere, eller påpeke hvor synd det er på flyktningene. Dette er selvfølgeligheter. Såkalte brownie points har jeg null bruk for. Derimot tror jeg det kan være lurt å minne om at bare utvalgte kriger når den kollektive bevisstheten i Norge. Jeg tror også at det er lurt å påminne folk at det er greit å være forberedt i tilfelle en radioaktiv sky plutselig finner veien hitover.


Del innhold: