Europa etter Trump

Torsdag har norske propagandafabrikker gått på høygir. Årsaken er at noen demonstranter i USA tok seg inn i senatet onsdag, hvor de blant annet prøvde kontorstolene.

Bakgrunnen for demonstrasjonen er det svært kontroversielle resultatet av det amerikanske presidentvalget i november.

Flesteparten av demonstrantene er hvite, og de tilhører den amerikanske arbeiderklassen.

Som forventet er det skreddersydde budskapet fra massemediene identisk i alle kanaler og på alle plattformer. Alle dekker den samme saken helt likt, på samme måte, helt samtidig. Det er ingen synlige variasjoner i dekningen av saken. Ingen variasjon i vinklingene.

Budskapet er at de hvite demonstrantene er «høyreekstreme, konspirasjosnteoretikere, rasister og terrorister». Alle de verste ordene som propagandamaskineriet bruker om systemkritikere.

Til motsetning ble bråkmakere i grupper som Black Lives Matter og Antifa omtalt som fredelige demonstranter av de samme propagandafabrikkene. Disse gruppene brente ned politistasjoner, plyndret store byer og begikk en lang rekke drap etter at den svarte gangsteren George Floyd døde av en overdose fentanyl den 25. mai i fjor.

Det er en påfallende forskjell på hvordan propagandafabrikkene omtaler demonstrantene som onsdag tok seg inn i kongressen, og hvordan de omtaler grupper som i månedsvis har plyndret og drept over store deler av den vestlige verden.

Eksperter og «eksperter»

Torsdag ble avtroppende president Donald Trump også utestengt fra sosiale medier. Twitter har utestengt Trump i rundt ett døgn, mens Facebook har utestengt Trump på ubestemt tid.

Faktiske eksperter som Edward Snowden påpeker at dette er et vendepunkt i historien om hvordan store teknologi-giganter kontrollerer digital ytringsfrihet.

Også mer tvilsomme «eksperter» har kommet med uttalelser i anledning utestengelsene av Trump.

Blant annet har den statlig kontrollerte norske TV-kanalen NRK hevdet at avtroppende president Donald Trump vil ty til skjulte forum fremover. Påstanden ble torsdag fremsatt av Ingeborg Volan, en kvinne hvis eneste ekspertise er en latterlig bolleklipp.

Innholdet i uttalelsen er selvfølgelig også bare tull. Såkalte alternative sosiale medier som Minds, Gab og Parler er godt etablerte og mainstrem.

Typisk blir slike figurer fremhevet som «eksperter» i krisetider og ved oppsiktsvekkende hendelser. Dette til tross for at de ofte ikke engang har evner til å ivareta en viss personlig estetikk.

Dobbeltmoral

Et annet fenomen å legge merke til med den norske propagandaen torsdag, er hvordan de samme «mediene» som fordømmer stormingen av kongressen gjerne lovpriser slike hendelser når det skjer i andre land.

Som den russiske mediegiganten Russia Today formulerte det torsdag:

Scenes from the US Capitol on Wednesday, as protesters backing President Donald Trump disrupted the joint session of Congress meeting to certify the election of Democrat Joe Biden, looked very much like Belgrade in October 2000.

The sight was later repeated in Ukraine – twice, in 2004 and 2014 – Georgia, Moldova, Belarus, and several Central Asian former Soviet republics. On every occasion, the US backed the “people power,” because American NGOs and embassies were supporting what became known as “color revolutions.”

Same thing happened in 2011 with the “Arab Spring” that started in Tunisia and then burned its way across North Africa to the Persian Gulf. In some places it “succeeded,” overthrowing decades-old governments. In others it failed, setting off wars in Libya and Syria and leaving blood on the streets of Bahrain. Again, the US cheered this on as democracy – except for Bahrain, which hosts a major naval base. 

Det er i grunn ganske komisk hvordan de samme «mediene» og de samme «ekspertene», som lenge har spredd konspirasjonsteorier om at det amerikanske presidentvalget i 2016 var «rigget» og at «Russland sto bak», nå kan meddele at akkurat dette valget i 2020 ikke var rigget.

Russia Today fortsetter:

Way back in 2004, the Guardian wrote approvingly about how the US has created a “slick” operation of “engineering democracy through the ballot box and civil disobedience,” developing since Belgrade a “template for winning other people’s elections.”

Now the same mainstream media that slavishly followed the State Department line in denouncing elections elsewhere as “rigged” and color revolutions as spontaneous democracy are clutching their pearls when Americans who believe their election was stolen take to the streets and storm their Capitol.

Det er en fantastisk dobbeltmoral i det hele. Men slik er det gjerne med propaganda.

Alt som kan gi vestlige myndigheter og deres propagandamaskiner makt kalles «demokrati». Uansett om det er rigget eller ikke. Vi blir konstant fortalt hvor viktig det er med dette «demokratiet», og at alle som ikke er enige i fremgangsmåten og propagandaen er motstandere av «demokratiske verdier».

Europa

Her i Europa kommer ting trolig til å bli langt verre enn tidligere etter at Trump går av som president i USA nå i januar.

Etablissementet og den tilhørende sumpen vil søke å stramme grepet, også her i Norge. Med Trump som president har de erfart at makten deres ikke er total. Noe som gjør at de blir mer disiplinerte og forsiktige, men også mer desperate.

Det er trygt å anta at sensuren på sosiale medier og digitale plattformer vil øke allerede i 2021. Særlig vil regimekritikere bli fjernet fra offentligheten. Men også andre vil oppleve det samme, etter hvert som systemet finner ut at de står i veien.

I Norge vil nok propagandamaskineriet gire opp virksomheten mer enn tidligere. De kan ikke ta sjansen på at en ny Trump dukker opp. Derfor vil de trolig kjøre på mer knallhardt enn tidligere.

Kampen mot det som systemet kaller «falske nyheter» vil åpenbart skjerpes. Noe som indikeres i en slags kronikk i den Schibsted-eide publikasjonen Aftenposten i dag. En publikasjon som tidligere har pushet konspirasjonsteorier om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Ting vil nok bli verre fremover. Mye verre.


Les også Akroma.no anonymt på TOR: 

akromaazzte7avtv.onion


Del innhold: