Faktisk.no etterlater flere spørsmål enn svar om Ukraina

I et forsøk på å «deboonke» russisk propaganda om Ukrainas president Vladimir Zelensky, roter Faktisk.no seg ut på dypt vann. Premissene for den angivelige faktasjekken blir lagt av en serie kornete videoer hvor Zelenskys angivelige kokainbruk er redigert inn eller ut.

Faktisk.no:

Nå deles det flere videoer i sosiale medier, også her hjemme, som angivelig skal bevise at Ukrainas president er narkoman.

I en video, der Zelenskyj har et møte med blant annet den amerikanske entreprenøren Elon Musk, ligger det tilsynelatende kokain på pulten hans.

Videoen er ekte, men det hvite pulveret er manipulert inn. Det har blant annet Bellingcat, som jobber med å verifisere fakta i krigen i Ukraina, konkludert med.

Det kan godt være at Putin lyver, det vil i så fall ikke være første gang, men ingen har tatt noen uavhengige pisseprøver av Zelensky heller. Materialet som skal tale mot Zelenskys angivelige narkotikabruk er akkurat like shabby som russlands angivelige bevis for disse påstandene.

Det blir en innmary tynn suppe å koke faktasjekk på. Kanskje dukker det opp mer informasjon på et senere tidspunkt som vil være mer konkluderende. Inntil da er spekulasjoner alt vi har å forholde oss til. «Deboonking» fra Bellingcat eller ikke.

Ensidig kildebruk

I alle tilfeller er det enda mer kritikkverdig at Faktisk.no, og andre norske medier, utelukkende benytter satelittbilder fra amerikanske Maxar (NSA) når de omtaler krigen i Ukraina. Særlig etter massakren i Butsja.

Ifølge LeoLabs har veldig mange EO-satellitter (satellitter med kamera) passert over Kijev i løpet av tidsperioden dette skal ha skjedd. Viser disse satellittene det samme, og i samme rekkefølge, som det Maxar sine satellitter viser?

De indiske og kinesiske satellittene er interessante her, og kanskje særlig de indiske.

Er det så innmari vanskelig å hente ut datapakker fra disse, og dytte dette inn i QGIS for å dobbeltsjekke?

Her er noen forslag å starte med:

Her er også programvaren dere trenger:

NSA vet vi at vi ikke kan stole på uansett. De er i samme kategori som Kreml. At de er en «alliert» av Norge har ingen praktisk betydning når det gjelder å dobbeltsjekke påstander og propaganda relatert til kriger, hvor NATO på ulike måter er involvert.

Jeg angriper ikke Faktisk.no spesifikt med å si dette, men det skal være mulig at det stadig voksende berget av inepte mangfoldsansettelser som nå utgjør norske medier, kan ta to minutter pause fra å pushe ideologisk styrt propaganda til unger og navlebeskuende sjølskryt, og faktisk gjøre en innsats for å verifisere satelittbildene fra Butsja. Det skylder dere ofrene.

Eller står det så dårlig til med evner og forstand, at dere må høre dette fra en blogger på en nettside som dette?

Faen heller …

Rett på hornbrillene, hent dere en kopp sur maskinkaffe og jobb for maten. Jævla slasker.


Del innhold: