Faktisk.no klager over russisk propaganda

Løgn og propaganda preger både norske og russiske medier. Likevel henger Faktisk.no seg opp i at Steigan deler artikler fra russiske kilder.

Det er så mye bullshit.

  • «Spøkelset fra Kyiv», den ukrainske jagerflypiloten som liksom skjøt ned seks russiske jagerfly helt alene.
  • De 13 ukrainske soldatene som liksom ble drept på Slangeøya etter å ha bedt russerne «dra til helvete», og som dukket opp sprell levende noen dager senere.
  • Påstander om at Black Lives Matter er fredelige.

Denne krigshisseren er angivelig en helt:

Dette er angivelig en ekspert:

Ja, og dette er angivelig en helt ekte kvinne:

Rachel Levine. FOTO: Tom Wolf (CC BY 2.0)

Selfølgelig er Greta Thunberg også en klimaekspert.

Og før jeg glemmer det her nå, det var også den romvesen-svindelen som Aftenposten prøvde å pushe i fjor.

Les også: Aftenposten med falske nyheter om «flygende pyramider»

Jeg vet ikke helt om jeg tror på noe av dette. Men det kommer fra såkalt redaktørstyrte og «frie» vestlige medier, så da må det automatisk være sant.

Mens vi blir servert dette her, og det forventes at vi skal tro på det, skal vi samtidig fordømme russiske løgner og propagandakampanjer. Som om det er noe verre enn løgnene vi får servert her hjemme. I tillegg skal vi liksom fordømme Steigan, bare fordi de ikke følger narrativene på tv.

Faktisk.no:

Men Russlands informasjonskrig føres av et langt mer omfattende og innfløkt nettverk. Blant annet spres propaganda gjennom en lang rekke nettsteder som de fleste ikke har hørt om. Og i motsetning til RT og Sputnik, som er åpne om sin tilknytning til russiske myndigheter, skjuler mange aktører forbindelsene sine.

Aktører som utgir seg for å være uavhengige nyhetssider, forskningsinstitusjoner og tenketanker, kan ha tette bånd til Kreml. De kan også brukes for å spre falske nyheter eller misvisende informasjon som fremmer russiske interesser.

(…)

Et eksempel på gjengivelse av russisk propaganda i Norge, finner vi på Steigan.no. Nettstedet styres av tidligere AKP (ml)-leder Pål Steigan. Steigan.no hevder å følge redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten, men fikk i fjor avslag på en søknad om å bli med i Norsk Redaktørforening.

Sjefredaktør Steigans uttalelser om Vladimir Putin førte nylig til at enkelte oppfordret til boikott av Parkteateret. Steigan var inntil nylig daglig leder for morselskapet Grünerløkka Kulturhus AS.

Steigan.no var i fjor på 19. plass på Storyboards liste over norske nettsteder med mest spredning i sosiale medier. Nettstedet hadde større spredning enn aviser som Dagens Næringsliv, Vårt Land og Adresseavisen.

Hykleriet er til å ta og føle på.

Selv innser jeg at jeg har vært for slapp med å dele russisk propaganda. Jeg burde finne noe greier fra Kreml og bare dele det, sånn bare for å irritere disse folkene.


Følg gjerne debatten på Telegram:

https://t.me/AkromaPublic


Del innhold: