ILLUSTRASJON: Creative Commons (CC0).

Folk er for uforsiktige når de dyrker pot

Fredag kveld kunne VG melde at politiet i Trondheim aksjonerte mot en leilighet med marihuanaplanter. En mann tidlig i førtiårene skal ha dyrket plantene på tre soverom hjemme hos seg.

Saken vitner først og fremst om en noe feilslått narkotikapolitikk. Men saken vitner også om hvordan folk som bor i Norge er for uforsiktige når de først skal dyrke hobbyene sine.

Ifølge VG skal plantasjen ha vært satt opp i en boligblokk.

VG skriver følgende:

Én mann er pågrepet etter at politiet fant en marihuanaplantasje i en leilighet i Trondheim. Falck måtte bistå politiet med å frakte bort beslagene.

Med andre ord er det åpenbart snakk om en god del pot. Siden politiet måtte ha bærehjelp for å få den med seg. Noe som kan være en indikasjon på at noen har vært litt vel ivrige på dyrkingen sin.

Videre skriver VG:

En mann tidlig i 40-årene ble pågrepet da politiet aksjonerte mot en marihuanaplantasje i en boligblokk i Trondheim fredag kveld. Det var beboere i blokken som hadde varslet om en spesiell lukt, opplyser politiet til VG.

– Det var en plantasje i leiligheten, og det er tydelig at det er brukt til produksjon. Det er snakk om en del marihuanaplanter, forteller operasjonsleder Bjørnar Gaasvik i Trøndelag politidistrikt.

Han ønsker ikke å si noe om volumet som er beslaglagt, men opplyser at det var planter på alle tre soverom i leiligheten.

Ikke rart at naboene kjente en spesiell lukt. Når man fyller opp flere rom med planter, vil det unektelig lukte som et fiskerøykeri. Men langt verre er det at folk tar slike sjanser når de skal dyrke planter som ikke er lovlige. En boligblokk er ikke akkurat godt egnet for slike formål.

Noe som bør være temmelig åpenbart i denne saken.

Jeg er likevel overbevist om at det går helt fint an å ha en liten hasjplantasje hjemme, uten å bli tatt for det. Forutsatt at en ikke har en jobb som krever rusprøver. Samt at en viser nødvendig forsiktighet. Som å aldri fortelle noen om det.

Å vise forsiktighet

Når en bor i Norge, hvor slike planter er ulovlige, og hvor politiet er hissige på grøten, er det svært viktig å være forsiktig. Skal en først drive dyrking av slike ting, så er det først og fremst ikke bra å gjøre seg hjemme hos seg selv. Det er heller ikke bra å gjøre det på steder hvor en enkelt kan bli avslørt av naboer.

Litt på samme måte er det også med hjemmebrenning. Er en bosatt i en blokk så vil naboene lett kjenne lukta av satsen.

Derfor er det kanskje en idé å moderere seg litt når en først skal drive med botanikk på denne måten. Kanskje redusere antall planter til en håndfull. Maks. Samt aldri ha besøk hjemme hos seg. Besøk som kan finne på å telefonisere til bygdas ærverdige lensmann.

Videre er det på alle måter blitt nødvendig å tenke nøye over hvordan en kommuniserer med folk når en har sånt hjemme. Ideelt sett bør det strengt tatt være bare noe én person vet om. Slik at det ikke kommer rekende folk på dørene til alle døgnets tider for å kjøpe.

Skal en kommunisere med noen om sånt, er det også viktig å ta nødvendige forholdsregler. Kryptert kommunikasjon er et minstekrav. Å sende meldinger over SMS og Facebook er ikke veien å gå. Sånt overvåkes som kjent av myndigheter og private aktører. Noe som for eksempel kommer frem i årsrapportene til Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll; det såkalte KK-utvalget.

Ifølge årsrapporten til KK-utvalget for 2017, ble 253 personer i Norge underlagt kommunikasjonskontroll det året. Fordelt på 771 såkalte kommunikasjonsanlegg. Som da innebærer telefoner, internettabonnement og lignende.

Ingen bortsett fra politiet og domstolene vet hvem disse personene er. Men KK-utvalget opplyser at kommunikasjonskontrollen har blitt ilagt grunnet mistanke om kriminalitet – herunder narkotika og rusmidler.

Hvis en blir underlagt slik kommunikasjonskontroll, er det eneste en kan gjøre å kryptere all kommunikasjon. Noe som, hvis gjort på riktig måte, vil føre til at overvåkende myndighet ikke får samlet bevismateriale. Enkelt nok.

Hva folk gjør feil

Trygg og sikker kommunikasjon er likevel ikke helt enkelt i dag. Til tross for at systemene som tillater dette har blitt svært lette å bruke.

Mange kjenner ikke til mulighetene. Mens andre ikke bryr seg. For noen kan det også være slik at de bruker slike systemer selv, mens kontaktene deres unnlater å gjøre det. Et kjede er ikke sterkere enn sitt svakeste ledd, heter et gammelt ordtak. Noe som helt klart gjelder i saker hvor det må brukes kryptert kommunikasjon.

Har en gått til det steget å dyrke pot hjemme, bør en kunne forstå viktigheten av å ta slike forholdsregler.

En god løsning er å benytte noe så enkelt som appen Signal. Slik slipper folk å bli avlyttet.

Les også: Signal: Sikker kryptering av chat, samtaler og video

Men det vil kanskje være urimelig av meg å laste folk for å ikke benytte slike løsninger. Slike løsninger blir jo ikke akkurat reklamert aktivt for i beste sendetid heller.

Nå vet jeg ikke hvem det er snakk om i denne saken. Ikke at det bryr meg heller. Det kan jo være utledinger for alt hva jeg vet. Men når en blir tatt for sånne ting, så er det åpenbart at en ikke har vært forsiktig nok. Her burde det vært tatt forholdsregler som ikke ble tatt. Noe som unektelig resulterte i full katastrofe. Politiet i Norge er veldig ivirge på sånne ting også, så da går ting som de må.

Når en først har blitt tatt for slike ting, så havner man i tillegg på noe slags watchlist hos politiet. Slik at de kan finne på å ta turen innom ved en senere anledning også. For det er slik politiet arbeider.

Noe ingen egentlig er tjent med.

Del innhold: