Gab Dissenter åpner for diskusjon rundt redaksjonelt ansvar for kommentarfelt

Medieansvarsloven har tatt fyr og brenner. Løsninger som Gab Dissenter vil trolig velte den pågående diskusjonen om redaktøransvar for kommentarfelt.

Dennne uken bidrar jeg til betatesting av Gab Dissenter, en løsning som legger usensurerte kommentarfelt på alle nettsider. Løsningen er usensurert, og folk som benytter de nye kommentarfeltene har mulighet til å være fullstendig anonyme.

Les også: Gab erklærer krig mot sensur. Vil gi alle nettsider usensurerte kommentarfelt

Tidligere har Norsk Journalistlag og Fagpressen uttalt at de vil innføre straffansvar for redaktører, for det innholdet som er i kommentarfeltene til redaktørstyrte medier. Altså innhold som folk skriver i kommentarfelt som er basert på eksterne løsninger som Disqus og Facebook.

Gab Dissenter er på samme måte en ekstern løsning, og fungerer mye på samme måte som Disqus og Facebook. Forskjellen er at ingen har noen kontroll med hva som skrives. Innholdet er umulig å moderere, og umulig å blokkere. Innholdet fra Gab Dissenter kan sees på to måter, enten ved å installere nettleserutvidelsen, eller ved å bruke webappen. Innholdet er også uløselig knyttet til URL-en som diskuteres.

Tidligere har Norsk redaktørforening uttalt seg om den nye medieansvarsloven som er til høring.

På nettsidene til NORED står det følgende:

Norsk Journalistlag og Fagpressen vil innføre et objektivt personlig straffeansvar for redaktørene for innholdet i kommentarfelt og nettdebatter. Redaktøren kan bli fritatt for ansvaret dersom det er etablert tilstrekkelige kontroll- eller modereringsordninger.

Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening og Landslaget for lokalaviser ønsker å skille klart mellom det redaksjonen selv publiserer og det som er brukergenerert, og mener det må være visse helt klare kriterier som må oppfylles for at redaktøren skal bli personlig strafferettslig ansvarlig for det som publiseres i kommentarfeltene.

Videre viser NORED til innspill fra NJ og Fagpressen samt til inspill fra innspill fra NR, MBL og LLA.

Nå som norske aviser og publikasjoner er påtvunget et nytt kommentarfelt som de ikke kan rå over, er det naturlig å anta at diskusjonen rundt redaktørenes straffeansvar og medieansvarloven vil få ny giv.

I det minste ville det være å forvente dersom aktørene i diskursen har en viss realitetsorientering.

Les også: Delte meninger om ikke-redaksjonelle kommentarfelt

Nye kommentarfelt

La oss for ordens skyld ta en nærmere titt på hva norske mediehus og presseorganisasjoner står overfor med Gab Dissenter.

Her ser vi hvordan nettavisen Resett har blitt beriket med et nytt kommentarfelt, som alle kan lese. Det skal nevnes at dette er noe jeg gjør bare for å demonstrere funksjonlaiteten. Resett har et ellers meget godt kommentarfelt basert på Disqus, som jeg setter pris på.

Videre har avisen Vårt Land fått et nytt og spenstig kommentarfelt. Hvor jeg helt fritt kan kommentere akkurat som jeg ønsker.

Også Dagbladet har fått et helt nytt kommentarfelt med Gab Dissenter. Endelig kan jeg dele offentlig av min bunnløse visdom.

Også aktører som Filter Nyheter kan nå nyte godt av innsiktsfulle og informative kommentarer fra undertegnede. Som vi kan se et eksempel på her nedenfor.

Ikke bare medier og publikasjoner har fått nytt og friskt kommentarfelt. Også private aktører, profiler i SoMe og annet får nå kommentarfelt. Under kan vi se at jeg deler av min innsikt og visdom i kommentarfeltet til Twitter-kontoen til advokat Jon Wessel-Aas. Som et eksempel.

Ansvar, frihet og alt det der

Naturlig nok har hver enkelt person som kommenterer eller skriver noe på internett selv ansvar for egne ytringer og handlinger. Min profil på Gab er under fullt navn, og Gab har en verifiseringsfunksjon som tilsvarer den Twitter bruker. Min profil er verifisert, slik at folk vet at jeg faktisk er den jeg er.

Men det er fordi jeg foretrekker å spille pent og med åpne kort. Gab tillater også folk å være fullstendig anonyme. Og det i betydelig større grad enn Facebook og Twitter. Hvis noen vil ytre ting som er ulovlig, så er det fint lite verken myndigheter eller andre kan gjøre noe med.

Derfor vil Gab kunne representere et betydelig problem for sensurkåte presseorganisasjoner, myndigheter og andre.

Blant annet er det umulig å blokkere tjenesten. Selv ikke ved rettslige kjennelser, som Oslo tingrett gjorde med tjenesten Pirate Bay.

Videre er nettleserutvidelsen og webapplikasjonen til Gab Dissenter åpent tilgjengelig for alle, selv om leverandører som Apple og Google fjerner den fra sine nettbutikker for utvidelser.

Det er kort forklart en kamp som verken myndigheter eller andre kan vinne. Noe som også stiller politiet og rettsstaten fullstendig makteløse overfor hordene av anonyme nettroll som kommer til å flokke seg rundt denne løsningen.

Del innhold: