Gab erklærer krig mot sensur. Vil gi alle nettsider usensurerte kommentarfelt

Utviklerne bak det alternative sosiale mediet Gab.com lanserer snart en nettleser-utvidelse som påtvinger alle nettsider et usensurert kommentarfelt. I praksis blir løsningen umulig å blokkere eller hindre.

Nyheten ble lansert fredag morgen på Twitter.

Med denne løsningen kan hvem som helst kommentere hva som helst. Til og med på nettsider som ikke har kommentarfelt. Som eksempelvis norske Faktisk.no.

I tillegg åpner det for at folk kan kommentere fullstendig anonymt. Med en god VPN-tjeneste vil ikke engang norsk politi finne ut hvem som har skrevet hva i dette nye kommentarfeltet.

Det er en total og kredibel krigserklæring mot sensur og manglende ytringsfrihet.

https://twitter.com/getongab/status/1088665296708091904
https://twitter.com/getongab/status/1088661181764521984
https://twitter.com/getongab/status/1088673067021230080

Åpenbart vil denne løsningen by på problemer og oppstandelse, for så vel nyhetsmediene, som for NGO-er og andre. Når hvem som helst kan skrive hva som helst under innholdet deres, åpner dette for en helt ny og friere offentlighet.

Utviklerne bak Gab røper at innholdet som blir publisert under artikler og nettsider med nettleser-utvidelsen, også vil bli synkronisert med Gab sentralt. Slik at folk kan lese og skrive innhold både i nettleser-utvidelsen og via innlogging på nettsiden til Gab.

Skapte panikk

I fjor høst fikk Gab stor oppmerksomhet, da det viste seg at gjerningsmannen som utførte en massakre i en synagoge i Pittsburgh hadde vært aktiv på plattformen. Kontroversen førte til at betalingstjenester som PayPal brøt samarbeidet med Gab. Videre ble Gab nektet hosting hos sin daværende tjenesteleverandør.

Særlig marxister og venstrevridde journalister reagerte kraftig mot Gab den gangen. Reaksjonene bar preg av panikk. En rekke krav om at tjenesten måtte fjernes fra internett ble fremmet. Begrunnelsen for disse kravene var at Gab angivelig var fullt av såkalt hatprat.

Resultatet ble at Gab ble tatt ned fra internett en ukes tid i fjor høst, i påvente av ny og bedre hosting. En amerikansk hostingleverandør som hadde fulgt kontroversen, og som har sterke synspunkter på menings- og ytringsfrihet, tilbød seg å hoste Gab. Noe som førte til at Gab kom ut av situasjonen med styrket tilstedeværelse på internett. I dag er de så godt som umulige å ta ned fra internett.

Ironisk nok har de samme aktørene som kritiserte Gab for såkalt hatprat, aldri tatt til orde for å fjerne tjenester som Facebook og Twitter, når terrorister og andre har vist seg å være brukere av disse. Eller når folk poster drapsvideoer, terrorisme og annet der.

Gab derimot har gått imot etablissementet på alle måter. Med å profilere seg som en plattform for ytringsfrihet.

Nå som Gab har en betydelig styrket posisjon på internett, så vil den kommende løsningen med kommentarfelt i nettleser-utvidelsen være så godt som umulig å håndtere. Verken myndigheter eller andre aktører vil kunne sensurere eller fjerne en slik løsning.

Det er duket for en real interessekonflikt fremover. Når vanlige folk endelig får muligheten til å komme fritt til orde, på alle nettsider, uten sensur.

Del innhold: