Gard Steiro er en gave fra oven

Innsatsen som sjefredaktør Gard Steiro i VG har lagt i å svekke folks tillit til mediene, har til nå vært formidabel. Dette er det all grunn til å takke ham for.

[give_form id=»11241″]

Ifølge en NTB-artikkel hos avisen Document.no har tilliten til norske medier blitt halvert siden februar.

Tallene kommer fra en undersøkelse utført av Respons Analyse, på oppdrag av Nordiske Mediedager i Bergen.

NTB/Document.no skriver:

En ny undersøkelse viser at hver femte nordmann har lite tiltro til mediene generelt. Tilliten til journalistene er også svekket.

Ifølge Klassekampen kommer skepsisen i kjølvannet av VGs håndtering av Trond Giske og dansevideo-saken.

I undersøkelsen utført av Respons Analyse på oppdrag av Nordiske Mediedager i Bergen svarer kun 13 prosent av de spurte i april at de har stor tiltro til mediene. Det er halvering siden 26 prosent i februar svarte det samme.

Videre skriver NTB/Document.no:

800 personer deltok i undersøkelsen i februar, og 1.001 personer deltok i april.

En hedersmann

Samtidig publiserte fagbladet Journalisten en sak onsdag om at Gard Steiro beklager igjen, for fjerde gang.

Fagbladet Journalisten skriver:

VG beklager i dag to nye artikler. Begge omhandler komikeren Ørjan Burøe.

Og fagbladet Journalisten fortsetter:

Dette er fjerde gang på kort tid VG har kommet med en offentlig beklagelse. I løpet av våren har VG beklaget dekningen av Trond Giskes dansevideo, feil i dekningen av Wara-saken og avisen har også beklaget og slettet en artikkel om Hemsedal-saken fra 2018.

Til tross for dette har Gard Steiro tilsynelatende ingen planer om å fratre som sjefredaktør for VG. Noe som bare er bra.

Fortsetter denne trenden, vil folks tillit overfor mediene i Norge trolig være på null allerede til høsten. Forhåpentlig også være godt i minus til jul.

Kanskje ikke realistisk sett. Men det er jo alltid lov å håpe.

I så måte er Gard Steiro riktig mann på riktig sted. En hedersmann, som bør jubles frem videre.

I det minste jubler jeg. Og jeg vet også om mange andre som har all grunn til å juble.

Men hvorfor?

Hele det omfattende sakskomplekset med VG, Arbeiderpartiet, Giske, Steiro og resten av skirennet – har åpnet opp for et unikt innblikk i mekanismene bak norsk offentlighet.

Folk har fått se hvor mye uærlighet som preger medier og politikk. I tillegg har folk fått se hvordan samspillet mellom politikere, medier og lobbyister egentlig foregår bak kulissene.

Og det er bare positivt.

For er det aktører i samfunnet som sjelden eller aldri spiller med helt åpne kort, så er det aktørene som er ivrigst på at alle andre skal gjøre nettopp dette.

Derfor er det så viktig at offentligheten får et innblikk i hva som faktisk foregår, inne i det som i sosiologien kalles «den svarte boksen». Altså inne i de lukkede rom, hvor allianser dannes, og hvor avgjørelser tas.

Kanskje uten å vite det, så har Gard Steiro utført en av de største bragder som har blitt gjort i Norge på mange tiår. Nemlig med å uforvarende vise frem hvor råttent treverket i samfunnets bærebjelker er.

Hurra for ham.

Del innhold: