Historien om «Koko», gorillaen som kunne prate

Da Amerikanske forskere lærte en gorilla å bruke tegnspråk og forstå engelske ord, fascinerte det verden. Kanskje er ikke mennesker så ulike andre primater.

Historien om gorillaen Hanabiko, også kjent for økenavnet «Koko», viser hvor fascinerende naturen rundt oss er.

Amerikanske forskere greide på 1970- og 1980-tallet å lære henne å forstå rundt 2000 engelske ord og bruke rundt 1000 språktegn. Et begrenset og lite ordforråd på denne størrelsen er omtrent det samme som man finner hos en gjennomsnittlig norsk influencer, eller hos enkelte politikere. Hun kunne til og med ta bilder av seg selv i speilet med et kamera – i likhet med en influencer.

Ikke overraskende ble hun en verdenskjent stjerne.

Med en IQ som var antatt å være på rundt 70 til 90 var hun smartere enn mange mennesker.

Bruken av tegnspråk gjorde at hun kunne uttrykke følelser og meninger, og hun kunne til og med bruke kompliserte ord som «sommerfugl».

Tegnspråket som Koko brukte ble kalt Gorilla Sign Language (GSL), et tegnspråk som er veldig likt American Sign Language (ASL).

I forbindelse med klimakonferansen i Paris i 2015 skal Koko angivelig ha brukt tegnspråk til å kommunisere en melding om å redde planeten.

(Jeg er) gorilla. (Jeg er) blomster, dyr. (Jeg er) natur. Menneske, (Koko) liker. Jorden, (Koko) liker. (Men) menneske dum. Dum! (Koko) lei seg. (Koko) gråte. Tid forte seg! Reparere jorden! Hjelp! Forte seg! Beskytte (jorden). Naturen se. Takk.

Dette er stort sett budskapet til partier som MDG.

Jeg hadde virkelig likt å se Koko uttale seg om ting som feminisme eller antirasisme. Da hadde jeg knekt helt sammen av latter. Dessverre døde Koko den 19. juni 2018 i dyreparken hun bodde i Woodside i California. Hun ble 46 år gammel.


Del innhold: