Holocaust: Dvergene som overlevde sin egen død

Familien Ovitz fra Romania ble reddet fra gasskamrene av Josef Mengele selv. Her er litt om deres historie.

En av de mest kuriøse historiene fra Holocaust er historien om en familie bestående nesten bare av kortvokste.

Ovitzene kom opprinnelig fra kommunen Rozavlea i regionen Transylvania i Romania. De besto av et kortvokst par som til sammen fikk ti barn, hvorav syv av barna også var kortvokste.

Ifølge en artikkel fra The Guardian i 2013, levde Ovitz-familien av å reise rundt og opptre med et to timer langt musikalsk show. De spilte på forminskede utgaver av instrumenter og danset.

Perla og Elizabeth Ovitz. FOTO: Ukjent.

Reddet av doktor Mengele

Den 19. mai 1944 skal Ovitz-familien ha blitt bragt til leiren Auschwitz i Polen. Her skal de ha blitt puttet inn i et gasskammer og nesten gasset til døde. Men legen Josef Mengele skal ha reddet dem helt i siste liten.

The Guardian skriver:

«Plutselig kjente vi lukten av gass. Vi gispet tungt. Noen av oss besvimte på gulvet. Med vår siste pust skrek vi ut. Minutter gikk, eller kanskje bare sekunder, så hørte vi en sint stemme fra utsiden. «Hvor er dvergfamilien min?». Døren åpnet seg, og vi så doktor Mengele stå der. Han gav ordre om at vi måtte bæres ut, og fikk kaldt vann halt over oss for å gjenopplive oss.»

Å bare åpne døren til et gasskammer fullt av gass slik, helt uten videre, krever virkelig besluttsomhet.

Uansett: En som kan fortelle om hendelsen er jødiske Renée Firestone.

Firestone overlevde selv Holocaust, og var blant de første som USC Shoah Foundation intervjuet da de startet prosjektet med å dokumentere historiene til tidsvitner.

Etter andre verdenskrig gjorde Renée Firestone god suksess som motedesigner. Hun ble også en mye brukt foredragsholder, som reiste rundt på skoler, utdanningsinstitusjoner og museer for å snakke om sine opplevelser.

I videoen nedenfor forteller hun om dvergfamilien i Auschwitz.

Riktig nok forteller Renée Firestone at familien med dverger ble drept. Skutt først og så gasset. For å deretter bli lagt i en stabel utenfor veggen i tre dager, før de ble kremert.

Avisen The Guardian opplyser derimot at dvergfamilien overlevde helt fint, og emigrerte til Israel etter krigen. Hvor de reiste rundt med sine opptredener lenge etter krigens slutt.

The Guardian skriver:

De syv dvergene, så vel som deres omgangskrets, overlevde alle krigen, og emigrerte til Israel i mai 1949. Tre måneder senere var Lilliput-troppen tilbake på scenen. I 1955 bukket de for siste gang, men kortvoksthet påvirket ikke forventet levealder. Den eldste, Rozika, rakk å fylle 98 år og søsteren Franziska døde i en alder av 91. Perla Ovitz døde i september 2001.

Jeg antyder selvfølgelig ikke at noen her lyver. Verken Renée Firestone eller The Guardian. Men det fremstår for meg som om begge disse historiene ikke kan være sanne på samme tid.

Nå tenker du sikkert at det kan ha vært flere familier med omreisende dverger som drev sitt eget show. Og at alle disse dvergene havnet i Auschwitz. Men det er dessverre bare spor etter én slik familie i Europa på den tiden.


Les også Akroma.no anonymt på TOR: 

akromaazzte7avtv.onion


Del innhold: