FOTO: Akroma.no.

Ingen reaksjoner etter at somalisk 19-åring ble dømt for grov voldtekt i Trondheim

Torsdag 25. oktober 2018, rundt klokken halv tre på natten ved Carl Johans gate 5 i Trondheim, ble en norsk jente brutalt overfalt og voldtatt av en somalier. Jenta hadde da vært på fest med noen venninner, og skulle hjem.

Ifølge dommen fra Sør-Trøndelag tingrett, datert 17. januar 2019, er somalieren nå dømt til seks år fengsel. Han ble også dømt til å betale offeret en oppreisningserstatning på 150.000 kroner.

Retten skriver at gjerningsmannen er født i 1999, i Mogadishu i Somalia. Han er somalisk statsborger med innvilget midlertidlg oppholdstillatelse i Norge. Det oppgis videre at gjerningsmannen først bodde en periode i Stange kommne i Hedmark, før han flyttet til Sortland kommune i Vesterålen.

Voldtektssaken i Trondheim har på ingen måte vakt reaksjoner. Saken fikk en knapp notis i Adresseavisen. En artikkel hvor sentral informasjon var utelatt. Som at gjerningsmannen er fra Somalia. Det samme gjorde NTB.

I løpet av den siste uken har det derimot vakt sterke reaksjoner i Trondheim at det ikke er en trønder i den nye regjeringen. Mens saker som dette ikke får noen reaksjon.

Noe som bare kan sies å være imponerende.

En brutal voldtekt

Overfallet av jenta var brutalt og voldelig. Fra rettsavgjørelsen fremkommer det at somalieren tok tak i den norske jenta der hun sto på gata. Deretter dro han henne med makt med seg inn i en bakgate.

I rettsavgjørelsen står det følgende:

Tiltalte tok likevel et grep om jentas venstre arm, og jenta kjente at hun ved dette «ble forflytta». Hun forsøkte å ringe kjæresten med den høyre hånda. Dette lyktes hun ikke med. Mobilen hennes hadde blitt kald og var nesten tom for støm. Tiltalte gjorde et forsøk på å kysse henne før han dro henne med seg inn i Gjeldvangveita og videre et kort stykke inn i Moursundveita, som er ei nokså liten og adresseløs bakgårdsgate vestover for Gjeldvangveita. Jenta forstår på dette tidspunktet at hun er i ferd med å bli offer for en voldtekt og ble livredd.

Videre skriver tingretten:

Tiltalte slo jenta gjentatte ganger i ansiktet med flat hånd. Slagene var nokså kraftige. Samtidig med at han slo, overøste tiltalte jenta med skjellsord og ukvemsord, delvis på gebrokkent norsk og delvis på engelsk. Tiltalte kalte jenta ei hore, og ord som «fuck you» ble også brukt. Tiltalte viste tydelig at han ville ha sex med jenta, og hun tilbød ham en gang å gå med på dette, mot at han sluttet å slå henne. Denne mulige listen medførte ingen endring i tiltaltes oppførsen. Tiltalte fortsatte å slå jenta, og han grep tak i henne og presset henne inn mot veggen mellmo to sykkelstativer i Morusundveita.

Tiltalte satte knærne sine inn i jentas knehaser slik at hun ikke fikk beveget beina. Tiltalte var sterkere enn jenta, og jentas motstand var til ingen nytte. Med den ene hånda fikk tiltalte i en og samme håndvending dratt av jenta både buksa og trusa. Tiltalte åpnet også sin egen bukse og truse. Da jenta gav lyd fra seg, holdt tiltalte den andre hånda for munnen hennes. Tiltalte hadde erigert penis, og han fikk med en hånd spredt rumpeballene til jenta fra hverandre. tiltalte stakk sin erigerte penis inn mot og helt inn i jentas anus, og gjennomførte et analt samleie. Det er på det rene at tiltalte ikke benyttet kondom.

For jenta var samleiet smertefullt. Etter det jenta har beskrevet gjorde samleiet «veldig vondt». Det var som om noe revnet og «sprakk opp», og det svidde. Tingretten legger til grunn jentas forklaring om at tiltalte penetrerte henne et sted mellom fem og ti ganger. På et tidspunkt gled tiltaltes erigerte penis ut av jentas anus.

Skrek i panikk

Ifølge rettsavgjørelsen kommer det frem at beboere i området hørte jentas fortvilte skrik idet somalieren mishandlet og voldtok henne.

Tingretten skriver følgende:

Vitnet hørte lyden gjennom soveromsvinduet i leiligheten som hun delte med en venninne. Vitnet ble vekket av det bråket som fulgte med tiltaltes aggressive utskjelling overfor offeret. Idet vitnet bor i dette området er hun, særlig i helgene, nokså vant til å høre bråk fra fulle utelivsgjester.

Det bråket med flere hyl som vitnet hørte denne natta fanget imidlertid oppmerksomheten hennes spesielt. Det som skjedde utenfor virket skummelt. Hun vekket venninna, men turte ikke å gå ut. Vitnet fikk ringt politiet, og holdt telefonen sin ut av vinduet i håp om å få et lydopptak av støyen utenfor.

Vitnet fortalte i retten at hun aldri noen gang hadde hørt noen skrike så høyt og med slike følelser som det offeret gjorde.

Reddet av modig drosjesjåfør

En modig drosjesjåfør, Haitam Altoum, grep til alt hell inn i situasjonen, og fikk overmannet tiltalte.

Det var på grunn av offerets desperate skrik at den modige drosjesjåføren reagerte.

Tingretten skriver følgende:

Altoum reagerte på situasjonen. På veg ut hørte han det hylet som offeret utstøtte. Altoum møtte tiltalte for første gang da tiltalte kom bort til ham denne natte og spurte sjåføren om han visste om et hotell hvor han kunne overnatte.

Altoum hadde blitt nysgjerrig på hva som skjedde da han kort tid etterpå så at tiltalte forsøkte å kysse offeret, og plutselig snudde henne. Tiltalte og offeret hadde vært ute av syne for sjåføren hun noen få minutter da sjåføren hørte et skrik fra et sted i retning Olav Tryggvasons gate.

Altoum løp i den retninga som skriket kom fra, og fikk da han kom fram se at tiltalte holdt fast offeret, som da stod med ansiktet mot veggen. Idet sjåføren ankom stedet hadde tiltalte fortsatt buksene hengende over knærne. Tiltalte hadde imidlertid fått trukket på seg trusa. Altoum kunne likevel se at tiltalte fortsatt hadde erigert penis. Altoum som forstod hva som hadde skjedd, grep tak i tiltalte, overmannet ham, la ham i bakken og holdt ham nede.

I rettsavgjørelsen kommer det frem at en gruppe norske utelivsgjester også hadde hørt skrikene fra offeret, og kom til stedet. Hvorpå de fikk kontakt med politiet og offerets kjæreste.

Tingretten skriver:

Da politiet ankom ble tiltalte pågrepet og tatt med til Sentrum politistasjon, hvor han ble innsatt i arresten. Tiltalte avga sin politiforklaring torsdag 26. oktober 2018, og ble senere samme dag fremstilt for varetektsfengsling ved Sør-Trøndelag tingrett. Tiltalte har vært undergitt varetekt siden han ble pågrepet.

Hemmelighold og hysj-hysj

Verken nyhetsbyrået NTB eller den venstrevridde avisen Adresseavisen er ærlige nok til å opplyse at den dømte voldtektsmannen er somalier. Liksom-journalister som holder tilbake slik sentral informasjon blir belønnet i slike bedrifter. Så det er til en viss grad forståelig hvorfor de gjør det. Men det står likevel til all kritikk.

Den modige drosjesjåføren, Haitam Altoum, har heller ikke blitt tilstrekkelig hyllet for sin heltemodige innsats. En innsats som kan ha reddet livet til en norsk jente, og som sørget for at voldtektsmannen ble tatt hånd om av politiet.

At den modige drosjesjåføren som grep inn er en av byens helter, er det ingen tvil om. Innbyggerne i Trondheim skylder Altoum en stor takk.

Til tross for sakens alvorlighet, har det ikke vært noen markeringer mot fremmedkulturell vold og voldtekt. Ingen antirasister som har marsjert i gatene med fakler og bannere. Ingen ordfører Rita Ottervik som har gått ut og fordømt hendelsen, eller hyllet den modige drosjesjåføren som grep inn.

Man kan jo undre seg over hvorfor.

Reaksjonene har derimot ikke manglet i Trondheim over at det mangler trøndere i den nye regjeringen. Sånt er åpenbart langt viktigere.

Del innhold: