Joda, løgner er et problem

I dag er det 22. juli, en viktig merkedag for mange nordmenn. Det er også en dag for mye tull og tøys i avisene.

Tirsdag den 2. november 2021 var store mengder Qanon-tilhengere samlet i Dallas. De var samlet for å vente på at et fly skulle lande på den lokale flyplassen.

Ombord i dette flyet skulle angivelig John F. Kennedy Jr. befinne seg, til tross for at han døde i 1999. Etter landing skulle Kennedy Jr. komme gående ut av flyet, lys levende, og deretter gjeninnsette Donald Trump som president.

Selvfølgelig kom det aldri noe sånt fly, ingen Kennedy Jr. kom gående, og Trump ble ikke gjeninnsatt som president. Det hele var bare en tåpelig ting som Qanon trodde på.

Samtidig, i Norge, går en del av befolkningen rundt og tror på minst like overnaturlige og spinnville ting. Blant annet tror de at menn kan bli til kvinner, og at masseinnvandring fra mislykkede sivilisasjoner er bra for Europa.

Jeg kaller disse tingene åpenbare og latterlige løgner. I likhet med påstandene om flyet til Qanon som skulle lande i Dallas.

Det norske Qanon-segmentet – de som tror at pattedyr kan bytte kjønn, og at de pakistanske grooming-gjengene i England er en berikelse – kaller seg gjerne sosialdemokrater og humanister. Du finner dem påfallende ofte i norske «tankesmier», NGO-er, redaksjoner, politikk og deler av akademia.

Spesielt synlige er de på det kontroversielle sosiale mediet Twitter, hvor de gjerne er kjent som Twitter-venstre. Der oppildner de hverandre og har selvforsterkende renhetsspiraler, hvor det handler om å overgå hverandre i å tro at menn kan bli kvinner og at grooming-gjenger er så berikende at vi må importere flere for å lage «multikultur».

Personlig tror jeg ikke noe på at pattedyr kan bytte kjønn, eller at import av pakistanske grooming-gjenger er nødvendig for å skape et bra samfunn.

Jeg tror heller ikke at JFK jr. vil lande i et fly, og deretter innsette Trump som president. For å være ærlig tror jeg man må være ganske dum for å tro på noe av dette.

Det at jeg ikke tror på sånne ting gjør at jeg er et problem. Jeg er da «rasist, fascist, transfob» og så videre. Noe som sier mest om den offentlige diskursen.

Tull og tøys

Adresseavisens spaltist Daniel Johansen roter fælt da han torsdag skriver om de farlige løgnene som ytre høyre angivelig tror på.

Adresseavisen:

Det farligste med løgnene som motiverer mange av vår tids terrorister og uventede opprørere er at de framstår så komplett latterlige og virkelighetsfjerne for de av oss som ikke er forført av dem. At folk innbiller seg at Arbeiderpartiet samarbeider med EU og Saudi-Arabia om å islamisere Europa, er i beste fall noe man i min gamle heimbygd Ørlandet ville omtalt som «å leve et liv i toill». Og hva skal man kalle det å tro på at det demokratiske partiet i USA driver en hemmelig pedofiliring, eller at Ukrainas jødiske president Volodmir Zelenskij og alle som støtter ham er nynazister?

Selv har jeg aldri møtt, eller hørt om, noen som tror at Arbeiderpartiet samarbeider med EU og Saudi-Arabia om å islamisere Europa. Derimot er jeg klar over at det importerte elektoratet skaper problemer i flere europeiske land.

Dessuten er jeg klar over at det finnes pedofilringer blant eliter, både i USA og Europa. Dette er allment kjent nå.

Pedofile Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell. FOTO: Privat.

Videre tør jeg påstå at symbolikken til den ukrainske Azov-bataljonen ikke er til å ta feil av.

Azov fotografert 30. januar 2022. FOTO: Azov.

Men altså, det kan vel hende at Azov kun bruker «nazilignende symboler», som Adresseavisen beskrev dem tidligere i år.

Videre skriver Johansen:

Dersom løgnene vinner fram i den vestlige politikken vil det liberale demokratiet dø. Og enda verre, den samme løgnbaserte politikken vil med stor sannsynlighet rasere jordens klima. Det å fornekte at klimaforandringene er menneskeskapte både i ord og praktisk politikk deles av hele ytre høyre.

Jeg kan for øvrig avkrefte at hele ytre høyre fornekter klimaendringer. Derimot er miljø og klima noe jeg og andre tar på aller største alvor. Selv har jeg kvittet meg med privatbilen for å bytte den ut med et mer miljøvennlig kjøretøy på to hjul.

Hvert vestlige land har sin egen skog av løgnfabrikker fra ytre høyre som i større eller mindre grad er forbundet med det store russiske moderskipet. Hele denne forgreinede politiske kreftsykdommen vil angripe institusjonene våre, fellesskapet vårt og tilliten vår med alt de har mot slutten av dette året.

Her må det være noe jeg ikke har fått med meg. Derfor mener jeg det er greit at Johansen utdyper nærmere hvordan Kreml dikterer det jeg og andre skriver.

Men, vent, det er mer.

Folket i Vesten bestemmer selv om vi skal la oss forlede av løgner og myter, eller la framtidens samfunn bygges på fakta. Vi bestemmer om vi skal berge klimaet, det liberale demokratiet og for den saks skyld Ukraina. Det er vår beslutning om det er verdensbildet til terroristen fra 22. juli som skal seire, eller ofrenes.

Jeg vet ikke hvilke kilder sjefredaktørstyrte Adresseavisen sitter på, men etterretningstjenestene til vestlige land har begynt å kommunisere at Ukraina taper for full musikk. Til tross for at vestlige land som Norge har sendt vanvittige mengder våpen rett i hendene på kriminelle gjenger i Øst-Europa, og til tross for at de har narret det ukrainske folket til å kjempe og dø til ingen nytte.

Virkeligheten er dessverre ikke slik at den angivelig ikke-nazistiske Azov-bataljonen snart omringer Kreml, med norske våpen i hendene, og at russerne overgir seg.

Å tro slike ting er som å tro at John F. Kennedy Jr. snart lander i et fly på Trondheim lufthavn.


Del innhold: