Julian Assange kan utleveres til USA

En britisk ankedomstol har vedtatt at Julian Assange kan utleveres til USA. Der risikerer han 175 års fengsel for å ha bidratt til å avsløre USAs krigsforbrytelser.

Samme dag som dette skjer deles Nobels fredspris ut.

Vri knotten for skandaløshet til maks. Ta deretter tak i knotten og vri den litt videre med rå makt, til det spraker og knitrer i hele boksen og røyklukta kommer. Omtrent så skandaløs er hele Assange-saken.

VG:

Assanges støttespillere reagerer sterkt på fredagens kjennelse:

– Julian er nok en gang i livsfare, og det er også journalisters rett til å publisere materiale som regjeringer og selskaper finner brysomme, skriver WikiLeaks’ sjefredaktør Kristinn Hrafnsson på Twitter.

USA har utstedt en omfattende tiltale mot Assange etter at WikiLeaks i 2010 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter som vakte sterk kritikk mot USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Siden 2019 har han sittet fengslet i høysikkerhetsfengselet Belmarsh utenfor London i påvente av at britisk rettsvesen skal behandle USAs utleveringsbegjæring.

Rettssikkerhet, pressefrihet, demokrati og ytringsfrihet er bare løgn. Dette er kun fine ord som brukes for at vi i vestlige land skal føle oss som bedre enn alle andre. I realiteten er vi ikke bedre enn noen som helst.

Norske myndigheter har også sviktet helt i saken. Asylinstituttet her i landet har vist seg ubrukelig.

Det er en skammens dag for oss alle.


Del innhold: