Når selverklærte eksperter prøver å bane seg vei til penger, mangler det ikke på kreativitet. Den nyeste trenden er å dikte opp fiktive høyreekstreme grupper.
Penger vokser som kjent ikke på trær.
Dette problemet tvinger gjerne halvstuderte røvere, og andre, til å finne opp nye måter å skaffe seg kontanter på. Særlig gjelder dette personer som har en løs tilknytning til arbeidslivet.
Ofte må de organisere seg i grupper for å gjøre dette. Hvorpå de finner opp kreative løsninger for å bane seg vei til ferske penger.
På engelsk kalles gjerne denne typen virksomhet racketeering. Et slikt organisert forsøk på å skaffe seg penger heter da racket.

På norsk finnes det ingen helt nøyaktige oversettelser av dette begrepet. Det nærmeste jeg kommer er «taskenspilleri» og «organisert sjarlataneri». Gamle og arkaiske begreper, som ikke er mye brukt i norsk dagligtale.
Men betydningen av begrepet er uansett den samme. Uansett om det er snakk om organisert kriminalitet, eller organisert lureri som ikke nødvendigvis er ulovlig som sådan.
Skamløse aktører
Mens noen selger sølvvann, eller tilbyr healing over telefonen, velger andre å utnytte kollektiv panikk og usikkerhet for å bane seg vei til penger.
Særlig er dette åpenbart nå som høyreekstreme terrorangrep er en høyst reell trussel mot samfunnet. Tragedien i Bærum den 10. august i år, hvor Philip Manshaus drepte sin 17 år gamle søster, og prøvde å utføre en moské-massakre, åpner for slik mulig profitt.
Aktører som John Færseth og Lasse Josephsen utnytter nå den kollektive frykten for høyreekstrem terror. Josephsen vil åpenbart gjøre seg en steik. Jeg sier ikke at det nødvendigvis er intensjonen deres. Men det er åpenbart resultatet.
Med å spre konspirasjonsteorier om høyreekstreme grupper og organisasjoner som ikke finnes, kan pengekassa fylles opp. Bøker og foredrag kan selges. Selv om innholdet bare er svada og humbug.
«Den enes død den andres brød», heter et gammelt ordtak. Slik er det også med denne saken. Bokstavelig talt.

Kun to dager etter den grufulle tragedien i Bærum, publiserte John Færseth en lengre artikkel på nettsiden Fri tanke. En publikasjon som eies og finansieres av Human-Etisk Forbund.
Artikkelen har tittelen Mener bærumsmannen er inspirert av voldelig nynazistmiljø – flere nordmenn i nettverket, og er proppet med sludder og vås fra ende til annen.
Tull og tøys
I artikkelen skriver John Færseth følgende:
– Enten er han inspirert av organisasjoner som Atomwaffen Division og Feuerkrieg Division, eller så er han tilknyttet dem, sier forfatter Lasse Josephsen om den 21 år gamle mannen som ble overmannet da han forsøkte å åpne ild i en moske i Bærum. Josephsen konstaterer at miljøet har flere norske tilhengere.
En veldig spennende uttalelse.
Men problemet er bare at gruppen Atomwaffen Division var en bitteliten høyreekstrem gruppe, i den amerikanske delstaten Texas. Gruppen er oppløst og eksisterer ikke lenger.
Den omtalte gruppen Feuerkrieg Division, har heller aldri eksistert i Norge. Men den gir åpenbart fin grobunn til konspirasjonsteorier.
Sånt høres jo unektelig veldig spennende ut. Og i disse ulvetider søker jo folk gjerne enkle forklaringer på oppsiktsvekkende hendelser.
Dessverre selger enkle, og ofte uriktige forklaringer, like godt som sannheten. Om ikke bedre.
Les også: Ekspertene uten ekspertise. Når lekfolk uten formell kompetanse blir eksperter
Skumle skimasker
Blant konspirasjonsteoriene som fremmes i artikkelen, er omtalen av en billig skimaske, med tematikk fra et svært populært videospill.
Drap- og terrorsiktede Philip Manshaus poserer nemlig med en slik maske. På et fotografi som ble publisert av ham selv, like før tragedien i Bærum.
Færseth skiver:
– Jeg kjente umiddelbart igjen masken han har på seg, som er kjent fra flere grupper jeg følger med på. I tillegg kommer det faktum at han poster på nettstedet 4chan og bruker uttrykk som «Rahowa» og «14/88», sier forfatter og journalist Lasse Josephsen, som har skrevet en rekke artikler for Fritanke.no om den nye høyreekstremismen.
«Forfatter og journalist» har blitt en løs selvtitulering når bøker og foredrag skal selges. Særlig når vedkommende ikke innehar noen formell kompetanse på temaet som forsøksvis omtales.
Slik er det også med denne saken. Lasse Josephsen har ingen formell kompetanse på verken ekstremisme eller terror. Derfor er det viktig med en titulering som gjør ham troverdig.
Videre er ikke masken som Manshaus har på seg eksplisitt knyttet til noen høyreekstreme miljøer. Derimot er masken knyttet til det populære videospillet Call of Duty. Noe som også har blitt omtalt av spillmagasinet Kotaku.
Disse maskene selges svært billig på nettsider som Amazon og eBay.


Litt av en ekspertuttalelse fra Lasse Josephsen og John Færseth dette.
Bøker og foredrag skal selges.
Videre skriver Færseth:
Josephsen skriver for tiden bok om incel-miljøet, unge menn som mener seg urettmessig nektet sex av det de anser som et kvinnedominert samfunn. Han har lenge fulgt den nye høyreekstremismen på nettet, og sier at denne typen masker har blitt brukt av medlemmer av blant andre Atomwaffen Division, Feuerkrieg og Sonnenkrieg Division og det ukrainske Azov-regimentet.
Som vi kan se fra artikkelen i Kotaku, som også lenkes til ovenfor, så blir disse maskene brukt av alt fra soldater til spillinteresserte tenåringer. Uttalelsene fra Josephsen faller dermed på sin egen urimelighet.
Kanskje ekspertene i det minste burde gjøre litt grunnleggende research før de uttaler seg. Men hvem har vel tid til sånt? Bøker og foredrag skal selges. Pengene skal inn i kassa.
Skumle Charles Manson
For å følge opp den åndssvake påstanden om de billige maskene, hevder Færseth og Josephsen at chan-miljøet anser Manson-apostelen James Mason som en autoritet.
Færseth presterer videre i sin epistel:
Josephsen bruker uttrykket Siege-miljøet når han skal beskrive de nye, nettbaserte gruppene, fordi en av de viktigste ideologiske kildene er den amerikanske nazisten James Mason (f. 1952), som utgav nyhetsbrevet Siege på 80-tallet. Mason var lenge en glemt figur, men har fått ny oppmerksomhet og autoritet blant unge høyreekstremister de siste årene. Dette er ikke alt-right slik noen antar, men representerer en ny type nynazisme.
Men nei, Mansonisme er ikke «en ny type nynazisme». Det er en gammel og obskur amerikansk ideologisk retning. Som kun de færreste tar seriøst. Blant annet på grunn av fabuleringene til amerikaneren Charles Manson om det britiske bandet The Beatles, som han mente skulle komme til USA for å treffe Jesus.
Nyhetsbrevet Siege av James Mason er svært tungt inspirert av Charles Mansons fantasier.
I dag leses det stort sett bare av folk som vil ha seg en god latter. Eksempelvis troll og shitposters på nettsider om 8chan og 4chan.
Dette materialet har lagt grobunn for en utbredt ironisk harselering. Noe som er åpenbart for den som bruker mer enn et par timer på disse nettsidene.
Delvis gjøres dette for å forvirre nykommere. Delvis gjøres det for å fremstå som en morsom og fanatisk anonym persona.
På disse chan-miljøene er det også vanlig å hevde at man selv tilhører myteomspundne grupperinger som Illuminati. Eller at man er en del av en ny inkvisisjon for den katolske kirke.

Det er shitposting. Og folk som ikke forstår humoren kan fort misforstå. Misforståelser som i beste fall kan bety profitt, i form av solgte bøker og foredrag.
«Flere nordmenn i miljøet»
Færseth taster videre:
Flere nordmenn nå er aktive i miljøet, fastslår Josephsen. Blant annet i Feuerkrieg Division, som er en europeisk søsterorganisasjon av Atomwaffen Division.
– Feuerkrieg Division har en norsk avdeling. Jeg har bare sett to der, men det skal være flere. Flere nordmenn er også aktive i ulike nettfora, eller har søkt om medlemskap på dem.
De fleste i miljøet er svært unge. Ifølge Josephsen er de fleste tidlig i tjueårene og få over 30.
I etterkant av 22. juli, og fabuleringene til Anders Behring Breivik, burde det ikke være vanskelig å forestille seg at enkelte kan dikte opp fiktive organisasjoner.
Bare fordi én person hevder å tilhøre en organisasjon, så betyr ikke det at organisasjonen faktisk eksisterer. Det kan også være at den påståtte organisasjonen bare har ett medlem. Nemlig bløffmakeren og skrytepaven som hevder å være medlem. Men dette tar verken Josephsen eller Færseth høyde for. Her skal de spre konspirasjonsteorier og selge.
For har de lest noe på 4chan, så må det jo være sant. Eller hva?
Men igjen, hva som er sant og ikke er åpenbart ikke så farlig. Så lenge man kan selge bøker og foredrag, er ikke slike uvesentlige detaljer så viktige.