Sverige: Eget museum for ekkel mat

I Malmø finnes det et museum litt utenom det vanlige. Museet stiller ut verdens mest frastøtende og ekle matvarer.

Disgusting Food Museum kaller de seg. Utstillingen rommer 80 matvarer fra ulike deler av verden.

Matvarene som er utstilt er ekte matvarer, som folk faktisk konsumerer.

Museumet har et utvalg av bøker om motbydelige matvarer.
FOTO: Anja Barte Telin (gjengitt med tillatelse).

Utstillingen deres inneholder alt fra fermentert hestemelk, til råttent haikjøtt fra Island, og grillede marsvin fra Peru. I tillegg til ulike grillede dyr, egg, kjøttretter og stinkende oster.

Selv om matvarene er motbydelige, er innredningen i museet smakfull og stilren.
FOTO: Anja Barte Telin (gjengitt med tillatelse).

Cuy er en peruviansk nasjonalrett som består av stekte marsvin. Retten har lange tradisjoner i både Peru, og i andre land i Latin-Amerika.

Grillet peruviansk marsvin (Cuy) er blant matvarene som stilles ut.
FOTO: Anja Barte Telin (gjengitt med tillatelse).

Kumis er fermentert hestemelk, som kan minne litt om kefir. Men fordi hestemelk har et høyere sukkerinnhold enn kumelk, får den fermenterte hestemelken et noe høyere alkoholnivå enn vanlig kefir. Alkoholnivået i den fermenterte hestemelken er likevel svært lavt.

Kumis er fermentert hestemelk som konsumeres i land som Mongolia.
FOTO: Anja Barte Telin (gjengitt med tillatelse).

Muse-vin er laget på døde muse-babyer, som råtner i risvin. Muse-vinen lages med at musene slippes levende oppi en flaske risvin, en etter en, slik at de drukner. Deretter skal vinen stå og gjære. Muse-vinen drikkes i Kina og Korea. Ifølge folketroen skal vinen ha medisinske egenskaper. Blant annet skal den være bra mot leverplager og astma.

Muse-vin fra Kina er blant matvarene som er utstilt. Folk drikker faktisk sånne ting.
FOTO: Anja Barte Telin (gjengitt med tillatelse).

Surströmming er en en svensk nasjonalrett. Det består av sild som er fermentert på en boks. Retten er anerkjent som en delikatesse i Sverige. Men den konsumeres mest av spesielt interesserte. Lukten av råtten fisk er så sterk, at boksene må åpnes utendørs. Ofte er det utviklet veldig mye gass i boksene med fisk, slik at de kan eksplodere.

Svensk surströmming er en selvfølge på et slike museum. Den råtne delikatessen er kjent for sin sterke lukt. FOTO: Anja Barte Telin (gjengitt med tillatelse).
Folk spyr etter å ha prøvesmakt surströmming utendørs.
FOTO: Anja Barte Telin (gjengitt med tillatelse).

Hundreårsegg er også med i utstillingen. De kalles også tusenårsegg. Retten er kjent fra Kina. Retten tilberedes med at egg blir oppbevart i en blanding av leire, salt, aske og andre ting – gjerne i flere uker eller måneder. Prosessen gjør at eggehviten blir brungul og gjennomsiktig, og plommen blir mørk grønn. Lukten skal være helt forferdelig.

Såkalte hundreårsegg er en kinesisk delikatesse. De lages med at egg preserveres i en miks av aske, leire og salt i flere uker eller måneder. FOTO: Anja Barte Telin (gjengitt med tillatelse).

Museet ligger i Malmø. For å finne det kan du buke kartet nedenfor.

Del innhold: