Mediene: Redaktør slutter etter å ha sendt iransk fotograf ombord på Støres regjeringsfly

Nå har de rotet det til igjen. Alt er bare krøll som vanlig, og en redaktør må gå av.

Redaktør Sarah Sørheim slutter nå plutselig i jobben som nyhetsredaktør for NTB.

Sørheims avgang skjer kun to dager etter at NTB sendte den muslimske iraneren Javad Parsa for å fotografere statsminister Jonas Gahr Støre ombord i et privatfly som Støre chartet for norske skattepenger. Ombord i flyet kunne iraneren fotografere Støres mobil og hemmelige regjeringsdokumenter. Fotograferingen av hemmelige SMK-dokumenter på Støres privatfly skjedde samme dag som PST og NSM advarte mot etterretning fra fremmede stater.

Les også: «Mangfold» er blitt en egen kompetanse

Hendelsen har skapt reaksjoner på Twitter.

Selvfølgelig er den offisielle historien om Sørheims avgang som nyhetsredaktør i NTB noe helt annet. Jeg tror ikke på et ord av det.

Fagbladet Journalisten har smurt sammen en nydelig historie på redaksjonens lille kaffekjøkken, ved siden av kaffemaskinen. Smulene ligger igjen på benkeplata ennå. Som den ansvarlige redaktøren han er, vil nok ikke Roger Aarli-Grøndalen røre i denne saken med en seks fot lang pinne.

Journalisten:

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim slutter i NTB. I mai begynner hun i Schibsted der hun skal lede et stort utviklingsprosjekt i mediedivisjonen.

Sørheim startet i NTB i 2019 og fortsetter i jobben fram til påske.

– Vi har vært privilegerte som har hatt Sarah på laget disse årene. Jeg ønsker henne alt det beste når hun nå tar fatt på en skikkelig kul, ny utfordring i Schibsted. Jeg skulle så inderlig ønske at Sarah ble, men flinke folk er alltid til låns, sier sjefredaktør Tina Mari Flem.

Hun er full av lovord om jobben Sørheim har gjort.

– Sarah har også gjort en god jobb med å bygge talentene under seg. Så vi heier på Sarah og gleder oss over at vi har en NTB-ambassadør som går ut døren, sier Flem.

Nå venter nye muligheter i Schibsted.

– Jeg gleder meg til å få mulighet til å bygge opp noe helt nytt fra bunnen av. Det har jeg aldri gjort før. Det jeg derimot ikke gleder meg til, er å slutte i NTB. Å få lede landets beste nyhetsredaksjon har vært den største æren i livet mitt, sier den avtroppende nyhetsredaktøren.

Jakten på Sørheims etterfølger starter umiddelbart, opplyser NTB.

Oversatt fra tåkeprat betyr dette at de ikke aner hva de skal gjøre, og at de mest sannsynlig vil drikke kaffe og spise wienerbrød til de finner på noe.

Politiets sikkerhetstjeneste har vært tydelige på forhold som dette i sin nyeste trusselvurdering for 2022:

Nå er det ikke gitt at iraneren Javad Parsa har tvilsomme hensikter. Mest sannsynlig ikke.

Likevel er det lite tillitvekkende å sette folk med koblinger til land som Iran, Kina og Russland til å fly rundt med kamera og fotografere statsministerens mobil og SMK-dokumenter. Slike folk kan fort bli et mål for fremmed etterretning selv, og bildene deres kan bli svært ettertraktet å stjele.

Norske medier har generelt lite eller ingen forståelse for at de kan misbrukes som en spydspiss for fremmed etterretning. Redigering av foto og video skjer som regel på datamaskiner som er tilkoblet internett. Det holder at ett eneste høyoppløselig bilde av et SMK-dokument eller en mobilskjerm kommer på avveie, så kan skandalene være et faktum.

Dette er resultatet når redaksjonene fylles opp med stenografer og sykofanter, som er mest opptatt av mingling og personlig status. Det er en ukultur. Særlig gjelder dette i redaksjoner på Østlandet og i Oslo-området.

Verden er i endring, ting er helt annerledes nå enn for bare ti år siden. Fremmede staters etterretning tuller ikke rundt, og dette er noe man bør ta på aller største alvor.


Del innhold: