Mediene: Udugelige redaktører i panikk etter ordfører-plagiat

Jeg tror jeg kreperer av latter her nå. Faktisk har jeg ikke ledd så kraftig siden i fjor.

Ordfører Tom Myrvold i Ørland kommune er nå i hardt vær etter å ha blitt fersket i plagiat for en lang rekke kronikker. Disse kronikkene er blitt publisert i både Trønderdebatt og Adressa.

Men altså, er plagiatsjekk egentlig Myrvold sitt ansvar?

Nei. I utgangspunktet ikke.

Det er med andre ord ikke egentlig skribentens oppgave å ha inngående kjennskap til opphavsrett, og skribenten har ikke ansvar for at aviser publiserer plagiert innhold.

Plagiatkontrollverktøy er helt grunnleggende redaksjonelle styringsverktøy, som skal brukes for å kontrollere alle tekster fra eksterne skribenter. Slike verktøy brukes også av høyskoler og universiteter, for å sjekke oppgaver som leveres inn. I tillegg brukes det av oversettere og alle oss som lever av å jobbe med tekst.

Mest vanlig er det at debattansvarlig eller debattredaktør i avisene tar seg av eller delegerer denne oppgaven, som for avisenes del går ut på å sjekke tekster opp mot databaser som Atekst og lignende. Å oppdage plagiat før publisering er til syvende og sist sjefredaktørens ansvar. Sjefredaktøren har også ansvar for å forsyne de debattansvarlige med slike verktøy, og sikre gode rutiner for at slike verktøy blir brukt.

Trønderdebatt:

Ørlands ordfører Tom Myrvold (H) har drevet svært omfattende plagiatvirksomhet i sine innlegg på Trønderdebatt. Trønderdebatt beklager sterkt.

Med bakgrunn i avsløringen av plagiat i innlegget Verdien av forsvarsvilje, har Trønderdebatt sett seg nødt til å gjennomgå samtlige innlegg vi har publisert av Ørlands ordfører Tom Myrvold.

I denne første gjennomgangen, som til nå kun omfatter åpne, søkbare kilder, har redaksjonen avdekket svært omfattende plagiatvirksomhet og manglende sitering av opphavsperson i de fleste innleggene som er publisert.

Også Adresseavisens debattside Midtnorsk Debatt har greid å tråkke i den samme salaten.

Adressa:

Onsdag 16. mars publiserte Adresseavisen et debattinnlegg fra ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold (H), med tittelen «Verdien av forsvarsviljen». I etterkant av publiseringen har det kommet frem at deler av innlegget er plagiat. Gjennom Forsvarets forum, som også har publisert debattinnlegget, har vi blitt gjort oppmerksomme på at deler av teksten er direkte avskrift av en kommentar i Vårt Land som er skrevet av deres sjefredaktør, Bjørn Kristoffer Bore.

(…)

Adresseavisen har snakket med Tom Myrvold som erkjenner avskriften, og beklager på det sterkeste overfor Bore. Myrvold sier at han er kjent med at kilde/opphavsperson alltid skal oppgis ved sitering, og beklager at det ikke er gjort i denne teksten.

Videre har avisen Fosna-Folket greid å publisere innlegg fra Myrvold uten å kjøre plagiatsjekk.

Her ler jeg ikke av den enkelte medarbeider som har håndtert disse tekstene. Jeg ler kun av sjefredaktørene. Herre min håpløse hatt for en gjeng.

Myrvold har trolig bare sittet og kost seg med å klippe og lime sammen tekster han likte, og/eller var enig med, for å slik lage kronikker. Muligens i god tro.

Sånt er trolig ganske utbredt. Det går jo ikke an å forvente at alle har kunnskap om ting som opphavsrett, sitatrett og den slags ting.

Selvfølgelig vil jo Myrvold (eller hvem det nå enn gjelder) si seg enig i at de liksom er bevisste på dette med opphavsrett, dersom de får et direkte spørsmål om det i etterkant. Å ikke vite ting føles gjerne flaut for de fleste av oss mennesker. Derfor er det lett å medgi at vi visste noe vi kanskje faktisk ikke var helt klar over likevel.

Når avisene deretter henger ut Myrvold som en slags plagiat-skurk i etterkant, i stedet for å se nærmere på egne rutiner, blir dette bare coctailbæret som plasseres som pynt oppå toppen av hele skitkaka.


Delta gjerne i diskusjonen på Telegram:

https://t.me/AkromaPublic


Del innhold: