NHO vil at lavtlønte skal ta koronasmellen

Regninga for koronakrisa bør gå til de lavtlønte, mener NHO. Det får LO til å reagere.

NHO krever en reallønnsnedgang etter året med koronakrise. Dette vil føre til at vanlige arbeidere tjener mindre enn tidligere.

Disse pengene skal ifølge NHO bidra til å «opprettholde arbeidsplasser». I realiteten betyr det bare mer utbytte til konsernledelser og aksjonærer.

Kravet ble fremsatt torsdag av NHO-sjef Ole Erik Almlid.

E24:

NHOs representantskap vedtok torsdag sin posisjon inn mot årets lønnsoppgjør.

– Lønnsutviklingen må ivareta industriens konkurranseevne, er blant hovedpunktene.

NHO viser til at lønnsutviklingen hos handelspartnere i utlandet vil ligge på rundt 2,2 prosent, et godt stykke under forventet prisstigning på 2,8 prosent. Med andre ord tar NHO til orde for en reallønnsnedgang.

– I år må vi ikke ende opp med et oppgjør som sender flere ut i arbeidsløshet. Dette er den verste krisen siden andre verdenskrig. Lønnsoppgjøret må ikke bidra til å gjøre situasjonen verre. Alle forstår at dette er tiden for å sikre jobber, ikke motsatt, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NTB.

– Representantskapet hos oss var veldig samlet om at man må ha et oppgjør som gjør at vi får folk tilbake på jobb så fort som mulig. Alle må vise solidaritet med bedriftene og de som skal sikre at vi får folk tilbake på jobb. Man har kjent på i representantskapet at folk er litt lei seg over at mange ikke ser hvilken krise næringslivet står i, legger han til overfor E24.

På godt norsk betyr dette at de lavtlønte skal tjene mindre, mens prisene for å leve går opp. Dette vil i svært liten grad ramme de høytlønte.

I 2019 hadde Almi selv hele 3.713.035 kroner i årsinntekt. Rundt ti ganger så mye som en vanlig, lavtlønnet arbeider. Med andre ord må han neppe telle på kronene når han skal handle mat.

LO reagerer

LO er ikke enige med NHO i dette kravet. De mener det er viktig å sikre kjøpekraften.

– Vårt utgangspunkt er kravet fra LOs representantskap, som er å opprettholde kjøpekraften. Så tar vi som alltid forhandlingene ved forhandlingsbordet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til E24.

Hun legger til at LO imidlertid mener NHOs utspill trenger oppklaringer.

– LO er uenig i i selve presmisset motparten legger til grunn. Fordi det er feil.

– NHO viser til krisen vi står i og lønnsveksten hos handelspartnerne, men denne krisen handler ikke om norsk konkurranseevne mot handelspartnerne. LO legger alltid vekt på norsk konkurranseevne. Denne har styrket seg betydelig de siste årene, fortsetter hun.

LO mener at krisen ikke kan løses med reallønnsnedgang, og at man nå må sikre arbeidsplassene.

Åpenbart har LO rett i at NHOs utspill trenger noen oppklaringer. Blant annet bør det oppklares hvordan det å ta maten fra bordet til lavtlønte skal kunne avhjelpe noe som helst, mens de rike fortsetter å fråtse i luksus.

Til og med søvngjengere som Mímir Kristjánsson i kommunistpartiet Rødt greide å reagere på dette kravet fra NHO.

Utrolig nok.

Jeg trodde Rødt bare var opptatte av å snakke om «hvitt privilegium», og resirkulere sandalene sine sammen med MDG. Men åpenbart har jeg tatt feil.

Det blir uansett spennende å følge forhandlingene som starter den 22. mars.

Resultatet av forhandlingene blir enda mer spennende. Men det er nok ingen grunn til å forvente noe annet enn at vanlige arbeidsfolk må ta hele regninga etter den oppblåste koronakrisa.


Les også Akroma.no anonymt på TOR: 

akromaazzte7avtv.onion


Del innhold: