Norge tjener mest på ødeleggelse av gassrørene Nord Stream 1 og 2

De eneste som tjener på å ødelegge gassrørledninger fra Russland til Tyskland, er Norge. Å legge skylda på russerne er også litt for lett nå.

Helt siden Russland gikk til angrep på Ukraina tidligere i år, har Norge omtrent firedoblet fortjenesten på leveranser av olje, gass og strøm til Europa. Ifølge The Economist har Norge håvet inn over 200 miliarder kroner siden invasjonen.

Mandag ble det oppdaget betydelige skader på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. Dette er gassrørledninger som går fra Russland til Tyskland. Ifølge den statlige norske TV-kanalen NRK er det angivelig Russland som står bak sabotasjoen av egne rør.

Norge har derimot langt større grunn til å stå bak skadeverket.

Hvis Norge har ramponert gassrørledningene vil dette bety en solid fortjeneste i statskassen i løpet av vinteren, med betydelig økt salg av norsk gass til Europa.

Til alt overmål skjedde sabotasjen av gassrørledningene også samme dag (!) som Norge åpnet gassrørledningen Baltic Pipe til Polen, for å selge enda mer gass til Europa. Nå vil den rørledningen bli en gullgruve for Norge.

Dagsavisen:

Aasland er tirsdag i den polske byen Szczecin for å markere åpningen av Baltic Pipe som forsyner Polen og Danmark med gass fra Norge.

Samme dag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Tyske myndigheter mistenker sabotasje. Heller ikke Russland vil utelukke sabotasje.

[…]

EUs energikommissær Kadri Simson kaller Baltic Pipe et nøkkelprosjekt for europeisk forsyningssikkerhet.

– Rørledningen vil spille en viktig rolle i å dempe energikrisen, sier Simson i en uttalelse.

Russland har kuttet kraftig i gassleveransene til Europa etter invasjonen av Ukraina, og Norge er nå den største eksportøren av gass til kontinentet.

Baltic Pipe skal etter planen være i drift fra 1. oktober. Den kan transportere inntil 10 milliarder kubikkmeter (bcm) gass per år fra Norge til Polen via Danmark, og 3 milliarder kubikkmeter (bcm) fra Polen til Danmark, opplyser EU-kommisjonen.

Den objektive sannsynligheten for at Norge står bak ødeleggelsene er derfor skyhøy. Men selvfølgelig skal vi ikke snakke høyt om Norge som krigsprofitør, eller om hvilke motiver og indisier som peker i Norges retning i denne saken.

Er det virkelig så usannsynlig at «noen har snakket sammen», og resonnert seg frem til at «hvis vi ramponerer gassledningene, vil alle skylde på Russland, mens vi stikker av med profitten»?

Er det utenkelig at denne tvilsomme fyren kan ha planlagt noe sånt?

Dette ansiktet symboliserer selve toppen av ærlighet og redelighet. FOTO: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Jeg mener det er omtrent 100 prosent sannsynlig.

Vi må også huske at det er Arbeiderpartiet det er snakk om her, tross alt. De samme som mente at Norges terrorbombing av Libya i 2011 var «utmerket trening for det norske luftvåpenet».

Noen pinnfrosne tyskere er dessuten en liten pris å betale for den massive fortjenesten som Norge vil tjene på grunn av sabotasjen.

Ødelegger Russland egne rør?

Hvis Russland skal selge gassen sin i fremtiden, må russiske Gazprom betale de enorme kostnadene for å reparere rørledningene sine i Østersjøen.

Noe sånt gir ingen logisk mening. Verken økonomisk eller realpolitisk. Særlig når russerne er midt oppi en storkrig, hvor de vil trenge både pressmidler og insentiver overfor Europa. Gassleveransene utgjør nå hoveddelen av gulroten de har å friste Europa med.

For få uker siden var Nord Stream 2 en gulerot som Russland ville bruke for å lette sanksjoner. «Vil dere ha gass, skal dere få det», sa Putin. Da er det rart hvis Russland bomber sine egne rør, som Gazprom også må betale reparasjonene av senere.

I tillegg er det påfallende med det enorme propagandatrykket, hvor norske myndigheter og «eksperter» fremmer konspirasjonsteorier om at Russland står bak ødeleggelsene. Dette uten å kunne bevise noe som helst.

Hvis Russland står bak ødeleggelsene av rørledningene, har de teknisk sett bombet sitt eget røranlegg. De har i så fall også bombet sin egen rubel, og noe sånt er ikke veldig likt russerne.

Nå som jeg foreslår at Norge kan stå bak skadeverket, vil jeg selv bli anklaget for «konspirasjonsteori», bare fordi jeg bruker Ockhams barberkniv og foreslår at Norge har motiver for å stå bak. Slik fungerer systemet.

Jeg er heller ikke alene om å tenke at det er noe muffens med hele opplegget.


Del innhold: