Norges bank med høyeste renteheving på over 20 år

Nå skal nordmenn betale for hele to current things, helt samtidig. Krig og pandemi har ført rentene gjennom taket.

Det er ikke bare lett å være dum. Lettere skal det heller ikke bli.

To år med overdrevne tiltak mot influensa, etterfulgt av dyre våpenleveranser til Ukraina har kostet Norge dyrt. Den økonomiske selvskadingen som vestlige land driver med gjør ting bare verre.

Det som skulle være sanksjoner mot Russland har ført til at rubelen nå er sterkere enn på fem år, og de eneste som egentlig får svi er norske velgere.

NTB:

Norges Bank setter opp styringsrenta dobbelt med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. De varsler at renta skal opp til 3 prosent innen neste sommer.

Neste steg mot toppen på 3 prosent kommer allerede i august, varsler sentralbanken. Den gjennomsnittlige boliglånsrenta, som nå er om lag 2,2 prosent, kan i så fall øke til rundt 4,3 prosent.

Ifølge sentralbanksjef Ida Wolden Bache er dette bare begynnelsen. Renta skal gå opp, opp og opp i tiden som kommer. Neste renteøkning kommer allerede i august.

NRK:

Norges Bank varsler enda raskere rentehevinger framover enn man tidligere har trodd. For norske boliglånskunder vil det bety tusenlapper i måneden.

– Vi har forståelse for at en del blir bekymret når vi varsler en såpass rask renteoppgang. For noen vil det være krevende, men de fleste husholdninger har økonomi til å betjene lånet med en noe høyere rente, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache til NRK.

Kl 10 overrasket banken mange økonomer og hevet styringsrenta med saftige 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Dette var første gang på 20 år at banken økte renta med mer en 0,25 prosentpoeng.

Og en god del mer skal det bli.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sier Bache i pressemeldingen som fulgte beslutningen.

Inflasjonen er et faktum. Den norske krona brenner. Renteøkningen er et tiltak for å bremse opp inflasjonen litt, men det er trolig for lite og for sent.

Jeg har forutsett dette lenge. Det neste som blir current thing er finanskrise. En dyp finanskrise.

Les også: Resultatene av pandemien bør ikke sees som et isolert problem

Som en konsekvens av dette er også boligprisene i Norge spådd å stupe til bunns.

De som taper på dette er den overbelånte middelklassen, som typisk har tatt opp enorme boliglån, mens de samtidig har gått rundt med kirurgiske munnbind i fjeset og pyntet SoMe-profilene sine med «Slava Ukraina!🇺🇦».

Likevel kan de fleste av dem takke seg selv, som har stemt inn inkompetente selgere på Stortinget, fordi tv-en deres har instruert dem om å gjøre det.

Det ble dyrt. Innmari dyrt.


Del innhold: