NRK: Interpol frykter våpenstrøm fra Ukraina etter krigen

Interpols Europa-sjef Jürgen Stock advarer nå om at våpen som sendes til Ukraina vil ende opp hos kriminelle gjenger. Ifølge Stock gjelder dette alle typer våpen, store og små.

Ingen vet nøyaktig hvor disse våpnene vil ende opp med tiden, eller hvordan de vil bli misbrukt.

Rifler, håndvåpen, ammunisjon, panservernraketter og annet vil ende opp i hendene på kriminelle gjenger i Øst-Europa, og deretter selges og distribueres i alle vindretninger.

Allerede mandag den 25. april i år skrev jeg at våpnene som vestlige land sender til Ukraina vil lekke ut på det illegale markedet etter at konflikten er over. Trolig også mye tidligere.

Les også: Hvor blir det av våpnene som sendes til Ukraina?

Jeg skrev:

Alle kriger vil før eller senere ta slutt, men våpen og gjenstander fra kriger forsvinner ikke av seg selv.

Store deler av de enorme våpenleveransene fra USA og vestlige land til Ukraina, vil før eller senere ende opp på det svarte våpenmarkedet i Europa. Mye av det er trolig der allerede.

Vanvittige mengder håndvåpen, rifler, granater, droner, raketter og ammunisjon vil med tiden ende opp på de utroligste steder.

Det er derfor kun et spørsmål om tid før norske panservernraketter og tyske geværer ender opp hos kriminelle gjenger, gjerne også i svenske byer som Lindköping og Norrköping.

Hvis du mener at steinkasting og brannbomber mot politi og ambulanser er ille, så vent til disse gjengene får tak i noen javelin-raketter eller lignende.

Nå viser det seg at også Interpol deler den samme vurderingen som jeg kom frem til angående den følelsesstyrte våpenstrømmen til Ukraina.

NRK:

Interpol advarer om at mange våpen som blir sendt til Ukraina, til slutt kommer til å havne på kriminelle hender i Europa og andre deler av verden etter krigen.

– Den store tilgjengeligheten av våpen under den pågående konflikten kan resultere i spredning av ulovlige våpen i fasen etter konflikten, sier Interpols Europa-sjef Jürgen Stock.

Han mener at organiserte kriminelle grupper som har fått global rekkevidde, kan sko seg på en slik situasjon.

– Dette vil skje. Jeg er ikke i tvil. Kriminelle fokuserer allerede nå, idet vi snakker om det, på dette, sier Stock.

Ukrainas vestlige allierte har sendt store mengder militært materiell til landet. Tirsdag kunngjorde USA forsendelser av avanserte rakettsystemer til Ukraina.

– Til og med våpen som brukes av militære, tunge våpen, kommer til å bli tilgjengelig på det kriminelle markedet, advarer Stock.

Spørsmålet er selvfølgelig hvordan en dum og simpel person som meg, med alle de «feil» meningene, kunne forutse dette – mens våre eliter, politikere og medieklassen ikke kunne gjøre det samme?


Del innhold: