NRK-sjokk: Les de elleville klagene til Kringkastingsrådet

Torsdag behandlet Kringkastingsrådet en klagestorm mot NRK. Her kan du lese de mest komiske klagene.

De to mest betente sakene handlet om invitasjon av Resett og Helge Lurås til Debatten på NRK1, og om en Israel-rant fra programleder Shaun Matheson på NRK P13.

Hylekorene fra både krenke-venstre og krenke-høyre reagerte med å sende en haug med klager til Kringkastingsrådet angående disse sakene. Begge gruppene hadde på hver sin måte samme budskap, nemlig ønsker om sensur og no-platforming.

Mesteparten av klagene er så fullstendig på trynet at de bør leses sakte. Tenk gjerne litt over at dette er noe NRK og Kringkastingsrådet tar på største alvor.

Resett-debatten

Navn: Mona Johannessen
Klage:

Jeg reagerer på at Lurås var invitert til debatten. Studier viser at det blir mindre hatprat andre steder ved å fjerne de verste utøverne. Å ikke invitere høyreekstreme som Lurås er ikke å begrense ytringsfriheten, men man gir han ikke et talerør.

Navn: Susanne Koch
Klage:

Jeg skriver for å meddele overraskelse og skuffelse over at Helge Lurås ble invitert til Debatten i etterkant av kuppforsøket i USA. Dette har blitt framstilt som et forsøk på balansert journalistikk. Det er det ikke. Mer sannsynlig er det et forsøk på å tiltrekke seg seere gjennom sensasjonalisme og rage baiting. Balansert journalistikk er å belyse en sak fra flere sider med etterrettelig informasjon. Dette gjelder også i debattprogrammer, spesielt i en statskanal som driver allmennkringkasting.

Navn: Emil Snorre Alnæs
Klage:

NRK inviterte «redaktøren» for et nettsted på ytre høyre, Helge Lurås, til en debatt påfølgende kuppforsøket fra ytre høyre mot den amerikanske kongressen. NRK satte Lurås opp mot en politiker fra det partiet som er lengst til venstre på Stortinget, Mímir Kristjánsson, selv om nær alle på Stortinget tar avstand fra ytre høyre-nettstedet og Lurås. Lurås fikk muligheten til å fremstille seg selv som en relativt normal motsats til Rødt, og gjenta løgner om kuppforsøket, uten at programleder Fredrik Solvang evnet å påpeke dette. NRK virker å generelt ha tatt lett på angrepet mot det amerikanske demokratiet, og fremsatt hypoteser uten dekning, som at det bare var en demonstrasjon som gikk litt langt, eller at det ikke var planlagt. Hendelsene viser at NRK i større grad bør være forsiktig med å invitere folk som Lurås inn i live-debatter, og heller basere seg på forskere på demokrati og ekstremisme for å forklare hendelsene. NRK-plakaten §12 skriver at «NRK skal ha som formål å oppfylle demokratiske, sosiale og kulturelle behov i samfunnet.», og da bør NRK være ytterst forsiktig med å gi plass til antidemokratiske krefter.

Navn: Valgerdur Margretardottir
Klage:

Jeg reagerer sterkt på at NRK inviterte rasisten Helge Lurås til Debatten på NRK1, 7. januar kl 21.20. Dere gitt et menneske som har hatretorikk som yrke muligheten til å spre denne retorikken til hele Norge. NRK har heller ikke jobbet godt nok til å stille Lurås til veggs under programmet.

Navn: Ingvild Eide Leirfall
Klage
:

Debatten, 07.01.21. Duell-debatt mellom Lurås og Kristjánsson. Det kan virka som redaksjonen ikkje heilt evnar å sjå dei potensielle konsekvensane det kan ha å gjere aktørar som Resett meir stovereine ved å setje dei opp som naturlege, relevante og viktige debattantar (viktige nok til å gi dyrebar TV-/radio-tid, framfor andre). Og var det verdt det? For meg vart heile seansen berre rot og krangel, lite opplysing.

Navn: Frida Aikan Borse Helfjord
Klage:

Vdr. Debatten 7. jan 2021. Hei! Det er svært bekymringsverdig at statskanalen inviterer en person som Helge Lurås «inn i varmen» i det som skal være et saklig debattprogram og med dette velger å være med på å legitimere og normalisere hat i norsk offentlighet. Svært bekymringsverdig; på grensen til absolutt uforsvarlig.

Navn: Marius Lundby
Klage:

Grunnen til at jeg velger å sende en klage til Kringkastingsrådet er at programmet debatten på NRK forrige torsdag brukte ytre høyrenettstedet Resetts redaktør Helge Lurås som debatt-deltager. Helge Lurås er blant annet nektet medlemskap i Norsk Redaktørforening.
Begrunnelsen Norsk Redaktørforening bruker for å nekte Helge Lurås medlemskap er at Resett under hans ledelse ikke driver journalistikk men mobbing, trakassering og hets av dem som ikke deler Helge Lurås og Resetts øvrige ansattes politisk syn. NRKs dekning av USAs demokratiske sammenbrudd har ikke lidd under manglende dekning, eller forklaring av Trumps tilhengere. Trumpsympatisører er det få av i Norge men i NRKs dekning av dette saksfeltet gis disse like stor plass som samtlige venstresidekommentatorer og politikere fra Ap og videre til venstre. Jeg synes Fredrik Solvang er en talentfull journalist og jeg tror ikke at han sitter alene i NRKs debattredaksjoner men det er nå en rekke ganger allerede er påpekt at særlig NRKs Debatten, i Solvangs tid som programleder, har fått en slagside mot Høyresiden som er umulig å overse.

Navn: Mats Heftye
Klage:

Å slippe til ekstreme folk som Lurås er fordummende og finnes det noe empirisk belegg for at det virker? Min mening om Debatten her om dagen.

Observer gjerne rettskrivingen i disse politisk korrekte klagene og ønskene om no-platforming. Det er så vidt de evner å formulere helt enkle setninger.

Én av klagerne er kvotert inn som «journalist» i MSM, en annen er MDG-politiker, mens andre har sentrale roller innen akademia.

Ingen av dem skjønner at NRK er nødt til å slippe til folk for samtidig imøtegåelse i en løpende debatt.

Israel-klagene

Krenke-høyre leverte desidert flest klager til Kringkastingsrådet.

Klagene er tungt preget av en sterk butthurt over at programleder Shaun Matheson blant annet omtalte Israel som «et ræva land» på NRK P13.

Les også: Oslo: Israel-fanatikere i harnisk over NRK-innslag

Som forventet er de hysteriske klagene i stor grad preget av navn som Adolf Hitler og anklager om «nazisme» og «blasfemi». Klagerne vil også at Matheson skal få sparken.

Navn: Vegard
Klage:

Dere kan ikke ha en som har samme holdning som Hitler til det jødiske folket spark shaun

Navn: Roger Kristian Hardy
Klage:

Jeg forstår ikke hvordan NRK kan sende denne typen høyreekstrem propaganda ut på eteren, slik denne Matheson gjorde 2. februar. Sannhetsvitnene etter Den store jødeutryddelsen er i ferd med forsvinne, det er vel kanskje ingen levende vitner igjen etter Nazistenes industrielle utrydding av Europas flere millioner europeiske jøder. Da opplever jeg at en programleder i NRK nærmest ordrett ønsker en ny utryddelse av jøder. Dette må få konsekvenser. Det er lov å ha ulike meninger i dagens Norge, men å la en slik høyreekstrem fyr sende fritt ut på Statskanalens nett, er for meg helt uforståelig.

Navn: Per Robertsen
Klage:

Shaun på P13 var en antisemittisk og rasistisk uttalelse. Hva fa…er det med NRK og deres programledere, og nå sikter jeg ikke bare til dette innslaget. Det er ikke første gang NRK kritiserer Jøder og Israel. Hvis NRK ikke er mer bereist i historien, så bør de heller ikke uttale seg. Palestinere er de som alltid har startet krig mot Israel og ikke omvendt. Dessuten er Israels Guds folk og land iflg Bibelen, noe NRK bør ta på høyst alvor, fordi Norge er grunnlagt på nettopp Bibelen. Det er også blasmefisk av NRK og snakke nedlatende om jøder på denne måten.

Navn: Alexandra Terzi
Klage:

Jeg vil at P13-programleder Shaun Matheson skal bli oppsagt. Slike nazistiske ytringer har ingenting på luften å gjøre. Jeg ble sterk preget av hans ord.

Navn: Jon-Lennart Aasenden
Klage:

Denne Shaun figuren på Radioen syntes jeg rett og slett må sparkes. Ærlig talt! Rundt om I oslo har vi brosteiner med navn på jøder som ble deportert ut av Norge til Auswitch under krigen — og her sitter det en radio vert og spyr ut anti-jødisk tøv i beste sendetid? Faktisk så har det foregått ganske mye i regi av NRK og radio de siste årene. En utvikling mot klare radikale krefter — noe som et nøytralt og statlig organ ikke bør være i nærheten av. Det er ganske klart at visse ledere i NRK er i favør radikale muslimske krefter, mens de sparker på jøder og kristne. Dette har gått for langt. Nå begynner til og med vanlige folk som meg å reagere, som ellers aldri blander seg inn. Men denne Shaun vil det Norske folk ikke ha. Få den nazisten UT av radioen!

Navn: Marte Holm
Klage:

Programlederen utøver særdeles lite profesjonalitet i måten han behandler nyheten han frembringer. Ordlyden personen velger å bruke er fellende antisemittistisk og grovt misvisende, samt ikke faktaorientert. Personen kommer med grove uttalelser mot et folk og en stat med begreper som apartheidregime, personen viser til at han ikke har forståelse for hva apartheid er. Dette er dessverre få dager etter at flere land har markert den internasjonale minnedagen for Holocaust med ordene «vi må aldri glemme» nettopp for å forhindre at historien skal gjenta seg. At en programleder bruker de samme ordene om det eneste demokratiet i Midtøsten (av overlevende av Holocaust) og en fungerende rettstat, om at;»vi må aldri glemme hvor ræva Israel er» m.m. er ytterst grovt i en statskanal. Norske jøder blir også rammet av denne form for hatefulle ytringer finansiert av statskanalen. Dette er ren propaganda og antisemittistisk. Det er grovt uaktsomhet, og meget graverende at NRK utviser en slik presseetikk og det bør gir konsekvenser for personen som velger å uttale seg med falske nyheter, dette er fake news på sitt aller verste. Personen viser helhetlig at han ikke er faktaorientert på konflikten, er ikke orientert om Oslo-avtalen som ble inngått i 93, vedkommende har ikke forståelse av begreper, ei heller historie, eller forståelse av Midtøsten. NRK har et meget stort ansvar da dere mottar støtte fra samfunnsborgere gjennom skatteytelser. Personen viser til uttrykk som «Guds utvalgte folk» som ble brukt av Nazister i konspirasjonsteorier for å bygge opp under jødehat. Det å høre snev av disse konspirasjonsteoriene florere i beste sendetid i NRK er forkastelig. Det er skremmende at et slikt forakt for andre nasjoner og et folk er tillatt hos dere.

Navn: Marius Solberg
Klage:

Jeg vil med dette klage på programmet «Shaun på P13» tirsdag 02.02.21. Her uttrykte programleder Shaun Henrik Matheson i essens en sympati med jødeutryddelser, da han bl.a. fremførte ytringen «Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket», om det israelske vaksineprogrammet. Jeg er lei av å stadig bli eksponert for banale og hatske antisemittiske ytringer fra NRK sine i hovedsak venstreradikale programledere. (Programlederne i «Nytt på Nytt» har også sine svin på skogen her.) Hadde NRK vært en privat, nynazistisk tv-kanal, så kunne man ha forstått disse utsagnene. Men NRK er en allmennkringkaster finansiert over skatteseddelen, som alle skattebetalere, inkludert meg, er med på å finansiere. Jeg ønsker ikke lenger å betale for denne venstreradikale, antisemittiske propagandaen. Jeg krever derfor at programlederen får sparken. Videre bør NRK-sjefen gå av. Han er øverst ansvarlig for at journalister som Shaun får forkynne sin diabolske, venstreradikale religion for massene.

Navn: Jan Erik Fjellheim
Klage:

Anklagen mot NRK angående antisemittisme «Shaun på P13» tirsdag kveld. Jeremy Hoff`s «22juliprofesien.com» ,fritt for alle på nettet er sann for Israels skyld. Det ER en plikt for alle oppegående nordmenn å støtte Israel aktivt. Ordet Israel er nevnt nesten 2500 ganger i Bibelen, som har ca 1500 sider.

Navn: Annette Gaustad
Klage:

En klage angående Shaun Henrik Mathesons antisemittiske uttalelser ettermiddagen 2.februar på programmet «Shaun på P13». At jeg er med på å betale og holde liv i NRK via skatteseddelen gjør meg opprørt! NRK har ingenting med nøytral nyhets- og kunnskapsformidling å gjøre i 2021. NRK kan nå til dags best sammenlignes med propagandakanaler vi helst ikke vil sammenligne nåtidens radio/media med. Adolf Hitler og Joseph Goebbels hadde vært stolt av dere i NRK og Shaun Henrik Mathesons. Fy skam! Er dere stolte, ja? Liker dere det? Hva er neste dere greier å lire av dere? Her går jeg som tysk, født på 70-tallet og skal småskamme meg for det forfedrene mine har gjort. Samtidig kjører Nordmenn fram på denne selvgode, arrogante måten. Komplett historieløst. Komplett uten fakta og sannhet. Og denne hendelsen blir feid under teppet- husk mine ord. Dere i NRK har aldri i livet ryggrad til å ta et ordentlig oppgjør med deres egne. ————— Jeg ser at jeg lot meg trekke ned på deres nivå med klagen min. Ikke bra! Samtidig ønsker jeg ikke å trekke den. Jeg ser et behov at dere går inni dere og klargjør oppgaven og visjonen deres. Det kan umulig være å spre antisemittisme og nedverdige jødene? Jeg står for det at NRK framkommer som en propagandakanal, der sannheten og korrekt folkeopplysning ikke er hovedfokus lenger. Jeg skulle ha spart meg Hitler/Goebbelskommentaren. Akkurat den angrer jeg på. Og så hadde jeg gledet meg veldig om dere hadde tatt et rakrygget oppgjør. mvh Annette Gaustad

Navn: Vigdis Midtun
Klage:

Klage på NRK, P13 og Shaun Henrik Matheson I disse dager er det mange diskusjoner om at nordmenn lukket øynene for grusomhetene som rammet jødene under holocaust.. Så skal man bare en generasjon senere, på den offentlige norske statskanalen, høre at de som faktisk overlevde holocaust og deres etterkommere ikke har livets rett!!?? Man har helt glemt bakgrunnen for hvorfor det var helt nødvendig at Israel ble gjenopprettet. Jødene ble demonisert og dehumanisert over store deler av verden. Som Israelsk urbefolkning hadde de ikke noe hjemland. Derfor var Holocaust mulig. Et økende jødehat og forfølgelse gjør at stadig flere jøder må søke tilflukt i Israel. Denne gangen er det «staten Israels behandling av palestinerne» som er unnskyldningen. At det palestinske folket i Gaza lider, er det ingen som helst tvil om. Men er dette ene og alene staten Israels skyld? En stat der palestinere er medlemmer i Knesset! Som måtte bygge en mur for å beskytte sine innbyggere mot terror og som derfor blir kalt aphartheidstat! Som for å beskytte sin egen eksistens, har blitt tvunget til å vedta at landet Israel skal være for jøder. Ellers er de snart i mindretall og vil bli slettet fra kartet? Men jødehatet eksisterte altså lenge før staten Israel ble opprettet i 1948. Foreslår en historisk oppdatering om f.eks kompaniskapet mellom Adolf Hitler og Haj Amin al-Husseini, for å utrydde jødene FØR Israel var gjenopprettet.


Les også Akroma.no anonymt på TOR: 

akromaazzte7avtv.onion


Del innhold: