Philip Manshaus (21) siktet for et meningsløst moské-angrep

[give_form id=»11241″]

Philip Manshaus (21) er siktet for å ha angrepet «Bærums-moskeen» al-Noor Islamic Center på Vøyenenga i Bærum. Moskéen ble angrepet ved 16-tiden lørdag.

Manshaus ble overmannet av en 65 år gammel mann inne i moskéen. Hvor han deretter ble tatt hånd om av politiet.

Politiet har opplyst i sine pressekonferanser at det ble funnet skytevåpen på stedet hvor Manshaus ble pågrepet. Det skal også ha vært blod på stedet, samt materielle skader på selve moskéen.

I tillegg til å være siktet for angrepet på moskéen, er Philip Manshaus siktet for drap på en kvinne.

I forkant av angrepet skal Philip Manshaus ha annonsert sine planer i 8chans nye nettforum på ZeroNet:

Med å fjerne 8chan fra internett, har resultatet blitt at diskurser flyttes over til blokkjeder som ZeroNet. Noe som gjør det langt vanskeligere for moderatorer å moderere forumene. I tillegg blir det vanskeligere for myndigheter og andre å kunne spore eventuelle terrortrusler.

En meningsløs politisk vold

Saken er på alle måter alvorlig. Den føyer seg inn i en makaber rekke av religiøst og politisk motiverte massakrer i vestlige land den siste tiden.

Lørdag 27. oktober 2018 gikk den gang 46 år gamle Robert Gregory Bowers til angrep på synagogen Tree of Life i byen Pittsburgh, i den amerikanske delstaten Pennsylvania. Elleve mennesker ble drept i angrepet.

Fredag 15. mars 2019 gikk 28 år gamle Brenton Tarrant til angrep på to moskeer i byen Christchurch på New Zealand. 50 mennesker ble drept, og 50 ble såret i angrepet.

Lørdag 27. april 2019 gikk 19 år gamle John Timothy Earnest til angrep på en synagoge i San Diego, i den amerikanske delstaten California. Én person ble drept, og tre ble skadet i angrepet.

Også 22. juli-massakren her i Norge ble utført på en fredag. Da den gang 32 år gamle Anders Behring Breivik detonerte en bilbombe i Regjeringskvartalet, og deretter gjennomførte en massakre på Utøya. Til sammen 77 personer ble drept. Hvorav åtte personer i Regjeringskvartalet, og 69 personer på Utøya. 200 personer ble skadet i Oslo sentrum (79 til legevakt, 13 på sykehus). 60 personer ble skadet som følge av hendelsene på Utøya.

Voldshandlingene er typisk både hensynsløse og groteske.

Det er vanskelig å si hva gjerningspersonene nøyaktig søker å oppnå med slike handlinger.

Resultatet er alltid det samme: Mer sensur, mer overvåkning, og mindre ytringsfrihet for vanlige folk.

Legitim kritikk av mye omtalte problemstillinger i samtiden blir urettmessig koblet opp mot slike handlinger. Noe som vanskeliggjør en åpen dialog.

Denne formen for politisk vold, rettet mot religiøse grupper i Vesten, kan også være en slags meningsløs «trend». Hvor gjerningspersonene etteraper hverandre. I en destruktiv sirkel av meningsløse hendelser.

Hendelser som ikke endrer noe som helst. Som ikke kan endre noe som helst. Annet enn å gjøre vestlige land mer ulevelige for folk flest.

En relativt normal gutt

Ifølge undersøkelser som Akroma.no har gjennomført det siste døgnet, fremstår gjerningsmannen Philip Manshaus (21) som en relativt normal gutt. Men med noe emosjonell bagasje.

Han var aktiv på det omstridte nettforumet Facebook. Et nettforum som ble etablert av amerikaneren Mark Zuckerberg i 2004, og som i løpet av de senere årene har vært gjenstand for gjentatte kontroverser.

Videre har Manshaus åpenbart vært aktiv på nettforumene 8chan og 4chan. Det var på 8chans nye forum på ZeroNet at han postet sine intensjoner om å utføre et voldelig angrep. Et angrep som rammet moskéen i Bærum.

Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Philip Manshaus. FOTO: Privat.
Del innhold: