PST og forskere frykter «antistatlige holdninger» grunnet økte strømpriser

Politisk vanstyre har påført vanlige folk enorme utgifter de siste månedene. Nå frykter myndighetene at fortvilte mennesker får antistatlige holdninger.

Skyhøye strømregninger som er umulig å betale, drivstoffpriser som tvinger transportbransjen ut i konkurser, vanvittige renteøkninger på boliggjeld og et skinndemokrati som kun fungerer på avispapir, er hete temaer for tiden.

Folk er frustrerte og forbannede. Mange føler seg lurt – og det med god grunn.

På grunn av denne frustrasjonen frykter PST og forskere nå at folk skal utvikle antistatlige holdninger og politikerforakt.

Blant annet er myndighetene bekymret for at nordmenn omtaler myndigheter og politikere som «landssvikere», «løgnere» og «kjeltringer».

TV2:

Frustrasjonen over økende utgifter er et hett samtaleemne på nett. PST er på vakt, og ber nå nordmenn ta kontakt.

Noen enkle søk på nettet viser at mange nordmenn føler frustrasjon over alt som blir dyrere. I nettfora er terskelen blant enkelte lav for å kalle myndigheter og politikere for «landssvikere», «løgnere» og «kjeltringer» når priser på strøm og drivstoff diskuteres. Noen oppfordrer til å ga til aksjon.

Cathrine Thorleifsson har forsket på ekstremisme og vold i tjue år, og har sett en endring i språkbruken på nettet i det siste.

– Vi ser mye hat og oppfordringer til vold mot myndighetspersoner og myndigheter generelt, sier hun.

Thorleifsson har arbeidet ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, og ble fredag utnevnt til leder for kommisjonen som skal utarbeide tiltak for å motvirke ekstreme idéer og terror.

– Det er de som føler oppriktig avmektighet og føler frustrasjon rundt økte strømpriser og dyre matvarer, og kobler dette på fiendebilder og ansvarliggjør myndighetene på en måte som oppfordrer til handling. Myndighetskritikk er selvfølgelig legitimt i et demokrati, men når man oppfordrer til voldelig handling har man krysset grensen for ytringsfriheten.

– Skjer dette på nettet nå?

– Ja, det skjer på nettet nå, sier Thorleifsson.

Fakta
• Norske myndigheter og politikere er landssvikere, løgnere og kjeltringer.
• Å legge merke til dette fenomenet er ekstremisme.
• Myndighetene liker ikke ekstremisme.
• For å ikke være ekstremist må du holde kjeft og betale, aller helst mens du roser myndighetene.

Nå oppfordrer PST også folk til å angi naboer og andre som kritiserer myndighetene og strømprisene.

De åpne protestene mot drivstoffpriser og økte matpriser som en konsekvens av det, roet seg etter at Ukraina-krigen brøt ut, men fortsatte på nettet. Over tastaturet hjemme er det for noen lettere å ty til hardere og mer hatske uttrykk.

For å hindre at dette kan trigge en eller flere til å gjennomføre volds- eller terrorhandlinger, ber nå PST nordmenn om å være ekstra på vakt.

– Hvis det er en bekymring i forhold til en radikalisering av noen, så kan man jo kontakte oss, og der er vår vurdering at det er godt skjønn hos de som tar kontakt, sier Hedvig Moe.

Siden folk også er forventet å bli husløse på grunn av de vanvittige renteøkningene fremover, er det vel all grunn til at myndighetene passer ekstra på.


Del innhold: