Raser etter NRK-satire

[give_form id=»11241″]

NRK publiserte onsdag en sketsj som viser ordet «jødesvin». Hendelsen har ført til at mange nå vil være litt krenket.

Den satiriske sketsjen til NRK Satiriks viser to menn som spiller Scrabble.

En eldre jødisk mann ser først ut til å vinne spillet. men det er fordi den andre sitter og tenker på om han skal vise frem ordet «jødesvin», og vinne spillet, samtidig som han fornærmer sin venn.

ILLUSTRASJON: Skjermdump fra NRK Satiriks. Remix: Akroma.no.

Litt av et dilemma.

Reaksjoner

Sketsjen har (ikke uventet) fått the usual suspects til å rase. Aftenposten og Minerva har begge publisert saker, som handler om hvor krenkende det angivelig er å spøke med slikt.

Også norske jøder har reagert sterkt på sketsjen.

Den jødiske aktivisten Suzanne Aabel skriver på sin Facebook-profil:

Hvorfor? Hva er drivkraften her? Humoren forsvinner jo ved at de først og fremst karikerer jødesvinet som en feit, masete, hoverende, nedsettende og sjølgod (men stokk dum) idiot.

Også andre krenkelsestyranner har kastet seg på den kollektive indignasjonen.

Alltid krenkede Eivind Trædal, som er politiker eller noe sånt, skriver en kommentar under videoen på NRK sin Facebook-side:

Forstår ikke helt hva dette skal være satire over. At jøder ikke liker å bli kalt «jødesvin»? Idiotisk video.

NRK har ifølge Aftenposten forsvart videoen med at det er satire.

Aftenposten skriver:

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK skriver i en e-post til Aftenposten at NRK ikke ser noen grunn til å trekke eller beklage videoen.

– Poenget i sketsjen er jo nettopp at personen som spiller Scrabble har laget et ord som er uanstendig og uforsvarlig. Et ord vi ikke kan og skal bruke. Som da i sketsjen likevel er fristende for å vinne spillet, skriver Halvorsen.

– Så skjønner jeg at bare bruken av ordet «jødesvin» i en sketsj er veldig sterkt. Og har forståelse for at en noen reagerer. Men dette er langt fra antisemittisme.

Jeg vet oppriktig talt ikke hva jeg skal mene om denne saken. Men jeg observerer at det er enkelte grupper som skal være skånet fra satire og humor.

Del innhold: