Trondheim: Rødt og oljefatgriller på Nyhavna

Posører i og rundt Rødt i Trondheim vil ha litt industrielt inspirerte kulisser å posere foran. Samtidig vil Høire ha dyre glassleiligheter på samme sted som Rødt vil ha de industrielle kulissene sine.

De fortjener virkelig hverandre, Høire og Rødt.

Sannheten er at Nyhavna i Trondheim ikke har noe nevneverdig industri i dag. Det var mye der før, i forbindelse med verftet som nå er borte, og den gangen varer og ting kom sjøveien. Nå kommer varene med godstog og industrien har flyttet langt vekk.

Likevel vil Rødt ha et industrielt preg på omgivelsene der nede, med rustne oljefat å grille i, og «punkere» som skal stå rundt og være antirasistiske og feministiske.

Noe de forklarer i kronikken «Kultur og kjeledresser på Nyhavna».

For øvrig er det nesten ingen som bruker kjeledresser lenger. Det er krav om refleksjakker og refleksbukser i de fleste praktiske yrker. Alt fra elektrikere til snekkere og lagerarbeider har dette nå.

Midtnorsk debatt:

Å legge ned industrihavna i Trondheim, vil bringe det sittende bystyret inn i favorittsjiktet i kåringa av årtusenets tabbe. Derfor går det mot spennende tider. For snart skal bystyret behandle kvalitetsprogrammet for Nyhavna, deretter kommer det en rekke reguleringsplaner.

Det er glatt de viktigste byutviklingssakene i denne bystyreperioden. Og apropos glatt, hvordan vil politikerne i Trondheim at dette området skal se ut etter oss? Skal det være strigla og rent, uten verken pønkere eller industriarbeidere, men med dyre luksusleiligheter bebodd av velstående eldre som har solgt villaene sine på Byåsen og Singsaker? Eller skal vi ha en blanding av boliger, industri og kultur, for å sikre det mangfoldet et trivelig bymiljø er avhengig av?

For å være ærlig så tror jeg ikke disse Rødt-folkene noen gang har satt sin fot innenfor virkelig industri. Det har jeg, og det finnes ikke noe sånt her i Trondheim mellom Ladehammeren og Ilsvika.

Den første virkelige jobben jeg hadde etter endt verneplikt var på skipsverftet Aker Yards på Vestnes, for et sandblåserfirma. Det er industri. Noen nedslitte lagerlokaler, et dekkverksted og et lite elektrikerfirma på Nyhavna kvalifiserer neppe som industri i tradisjonell forstand, selv om omgivelsene nede på Nyhavna har et litt industrielt preg fra etterkrigstiden.

Det nærmeste Rødt i Trondheim trolig kommer industri i det området, er hvis de ringer meg og tilbyr meg betaling for å sveise sammen oljefatgriller til dem. Så kan de stå rundt og se på en ekte industriarbeider, mens de kjenner på lukta av sveiserøyk og føler seg litt industrielle.

Oljefatgrillene hadde garantert blitt bra laget, men jeg tviler på at jeg hadde levd opp til de romantiserte forventningene.

Jeg er for øvrig enig med Rødt i at det ikke bør bygges luksusleiligheter der nede. Det blir for dumt. Men det blir også for dumt å la området forfalle slik at dårlige band kan øve der med kommunal støtte. Selv om området har et industrielt preg, som i mange musikkvideoer på MTV.

I stedet er det en tredje mulighet. Utbygging av næringsparker for små bedrifter og boliger for folk i etableringsfasen. Det er et brukbart kompromiss. Det er også noe som byen faktisk har bruk for, i motsetning til Høire og Rødt.

Så kan posørene i Rødt heller finne seg en bakgård for å posere rundt rustne oljefat der, og Høire kan bygge luksusleiligheter i ghettoen på Kattem.


Del innhold: