Russland: Vaksine mot koronavirus viser gode resultater

En russisk koronavaksine har vist forbausende gode resultater så langt. Men internasjonalt skaper den nye vaksinen kontrovers.

Vaksinen har fått navnet «Sputnik-V».

Data fra den russiske koronavaksinens testfase 1 og 2 ble nylig publisert i The Lancet Medical Journal.

I publiseringene til Lancet kommer det frem at alle som har fått vaksinen «Sputnik-V», i to ulike tester, har utviklet antistoffer mot koronaviruset, også kjent som Sars-cov-2.

Data fra tredje og siste testfase av vaksinen er i dag fremdeles ikke publisert.

Russiske myndigheter har også opprettet en egen nettside for å la verden følge den videre utviklingen av vaksinen «Sputnik-V».

Skaper kontrovers

Til tross for de gode resultatene som er blitt publisert, møtes den nye russiske koronavaksinen med skepsis fra vestlige land.

En gruppe på 26 forskere, primært ved universiteter i Italia, anklager russerne for å ha tuklet med resultatene. Dette kommer frem i et åpent brev som ble signert denne uken.

I tillegg kritiseres publikasjonen Lancet for å ikke publisere rådataene fra vaksinens to første testfaser.

Nyhetsbyrået Reuters skriver:

Twenty-six scientists, most of them working at universities in Italy, have signed an open letter questioning the reliability of the data presented in the early-stage trial results of the Russian COVID-19 vaccine, named «Sputnik-V».

Addressing the editor of The Lancet, the international peer-reviewed medical journal in which Moscow’s Gamaleya Institute published its early-stage trial results, the scientists said they saw patterns in the data that looked «highly unlikely».

Her er det åpne brevet fra kritikerne.

Ifølge Reuters (og det åpne brevet) baserer kritikerne seg utelukkende på de dataene som er gjort tilgjengelig i oppsummeringen til Lancet. Ikke på de upubliserte dataene fra de faktisk gjennomførte testfasene av den russiske vaksinen.

Med andre ord er kritikken fra de vestlige forskerne fremsatt med visse forbehold.

Unøyaktig mediedekning

Norske aviser som Aftenposten omtaler kritikken. Men unnlater samtidig å nevne at de 26 forskerne som har underskrevet det åpne brevet, fremsetter sin kritikk mot den russiske vaksinen med forbehold.

Altså at kritikken fremsettes på bakgrunn av de få tilgjengelige dataene i oppsummeringen publisert av Lancet, og ikke i de faktiske dataene fra testene.

En liten, men likevel svært viktig detalj.

Samtidig kjører Aftenposten på med en direkte-dekning av lanseringen til en britisk koronavaksine fra legemiddelfirmaet AstraZeneca, også kjent som «Oxford-vaksinen».

Nylig ble det kjent at den britiske vaksinen kan ha forårsaket ryggmargsbetennelse hos en av forsøkspersonene. Noe som er svært alvorlig.

Problemene med den britiske vaksinen tones tilsynelatende ned av norske aviser som Aftenposten. Samtidig som midlertidig kritikk av den russiske vaksinen tones opp.

Hvem kan stoles på?

Personlig stoler jeg lite på norske medier som Aftenposten, NRK og lignende.

Jeg har tatt dem i unøyaktigheter og direkte løgn flere ganger tidligere.

Derfor har jeg heller ingen grunn til å stole på dem når det gjelder en koronavaksine. Og da særlig når jeg ser hvordan avisene velger å dekke lanseringen av de nyutviklede vaksinene, fra henholdsvis Russland og England.

Selv er jeg i dialog med min fastlege for å ta koronavaksine når denne kommer. Men jeg vil av de ovenfor nevnte årsakene mye heller ta den russiske vaksinen, enn den britiske vaksinen.

Når den tid kommer.


Les også Akroma.no anonymt på TOR: 

akromaazzte7avtv.onion


Del innhold: