Sukk: En yrkespolitiker har sagt noe greier igjen

Tirsdag har en yrkespolitiker sagt ting. Dette er angivelig «viktig».

Du vet, de kjente ansiktene folk ser på TV-skjermen og på innholdsplattformer som norske medier, er på mange måter bare et dukketeater. Det er ment å skape en illusjon av en slags offentlighet, hvor vanlige folk får en følelse av å være en del av noe større.

Hvert fjerde år arrangeres det også «valg», som er ment å gi folk en følelse av medbestemmelse over egne liv og egen tilværelse. Folk kan da putte papirlapper i en boks for å avgjøre hvilke av de kjente ansiktene på TV som de liker best.

Er folk riktig heldige får de se mer av favorittfigurene sine på TV. Det er også stort sett alt de egentlig får. Ny politikk, en bedre hverdag og mindre sosiale problemer kan folk se langt etter. Det spiller ingen egentlig rolle hvem som er i regjering eller ikke. Alt forblir det samme.

På samme vis er debattprogrammer som Dagsnytt 18 og Debatten på NRK en slags barne-TV for voksne. Den kjente jingelen i starten, de samme kjente fjesene og den forutsigbare og banale tematikken har stort sett samme funksjon på de voksne seerne som barne-TV har på de små.

Hvilken kjent politisk figur på TV-skjermen liker du best?

Jeg liker den røde figuren best.

VG:

Innleggelsestallene har gått ned og flatet ut gjennom julen. Det har også smittetallene. Det store spørsmålet for helsemyndighetene nå, er hva som skjer med tallene nå som samfunnet går tilbake til hverdagen og omikron dominerer.

Det er også denne usikkerheten helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) viser til når hun ikke vil gi signaler om hva som skjer med tiltakene.

– Smitten er høy i flere områder i landet og det er også større usikkerhet når det er ferietid og jul. Så vi vil gjøre en ny vurdering 14. januar, samtidig som vi følger situasjonen dag for dag, sier helseministeren til VG.

– Med tanke på å lette på tiltakene fra 15. januar, ser det bra ut? 

– Det er usikkerhet fordi det har vært ferietid, sånn at vi vil vente en økning i smittetallene når folk begynner på skolen igjen og folk er tilbake fra ferie, sier Kjerkol.

Dypest sett, sånn helt egentlig, er dette fullstendig irrelevant for de fleste av oss. Hva disse politiske figurene sier burde vel knapt bry de færreste.

Denne politikeren kunne like gjerne snakket om hvilken farge hun liker best, eller fortalt om et trivelig barndomsminne. Det hadde gjort samme nytten.

Objektivt sett spiller det uansett ingen rolle hva de sier. Vedtakene som fattes om nedstenging og restriksjoner blir fattet likevel, og ingen av oss har noe vi skulle sagt om det.


Del innhold: