Taliban nekter endelig kvinner å kjøre bil

Alle vet at kvinner ikke kan kjøre bil. Nå har Taliban tatt grep, trolig for å øke trafikksikkerheten.

Kvinner og eldre mennesker i trafikken skaper som kjent bare problemer. Trolig er det derfor Taliban nå tar grep, for å gjøre trafikken tryggere.

NTB:

Taliban har bedt kjørelærere om å slutte å utstede førerkort til kvinner. Kvinnene protesterer og kjemper for retten til å kjøre bil.

Selv om Afghanistan er et dypt konservativt, patriarkalsk land, er det ikke uvanlig at kvinner kjører bil i større byer. Spesielt er det vanlig å se kvinner bak rattet i Herat, byen nordvest i landet som lenge har vært ansett som liberal etter afghanske standarder.

Nå har tjenestemenn i Herat bedt kjørelærere slutte å utstede førerkort til kvinner.

Adila Adeel, en 29 år gammel kvinnelig kjørelærer som eier en trafikkskole i Herat, konstaterer at Taliban ønsker å frata neste generasjon mulighetene som mødrene deres har hatt.

– Vi ble fortalt at vi ikke skulle tilby kjøretimer og ikke utstede førerkort, forteller hun.

Jan Agha Achakzai, leder av Herats Traffic Management Institute, som fører tilsyn med kjøreskolene, bekrefter beskjeden.

– Vi har blitt muntlig instruert om å slutte å utstede sertifikater til kvinnelige sjåfører … men vi er ikke instruert om å stoppe kvinner fra å kjøre bil i byen, la Achakzai til.

Trolig kan vi lære noe nyttig av Taliban her. Det er på høy tid at våre egne myndigheter utreder en lignende lovgivning her også.

Kvinner er som kjent så dårlige til å kjøre bil at det er blitt en egen kategori på YouTube.


Del innhold: