Tox: En svært imponerende løsning for desentralisert kryptert kommunikasjon

Tjenester som tilbyr kryptert kommunikasjon går det minst 13 av på dusinet i dag. Løsninger som Threema, Telegram, Signal, Wickr, ChatSecure og populære WhatsApp er blant de mest brukte erstatningene for utdaterte og dårlige Facebook Messenger og Skype. De to sistnevnte brukes i dag mest av mennesker som sikkert tror at Edward Snowden er en reality-kjendis, eller som rett og slett neglisjerer eget privatliv.

Men utviklingen går sin gang. Nå finnes det også et godt desentralisert alternativ til alle de nevnte tjenestene ovenfor. En tjeneste som tilbyr tung ende-til-ende-kryptering av meldinger, telefonsamtaler, videosamtaler, ubegrenset fildeling og gruppesamtaler. Nemlig tjenesten Tox.

Rent praktisk er Tox svært enkel å bruke. Teknisk sett utkonkurrerer Tox det aller meste av rivaler, fordi tjenesten er fullstendig desentralisert. Noe som betyr at det ikke finnes noen sentrale servere som håndterer verken brukerinformasjon eller informasjonsflyt. Veldig bra. Tox er starten på en ny generasjon kryptert kommunikasjon som kan nå ut til folkemassene, fordi det er laget for å være lett å bruke for alle.

I løpet av de siste årene har jeg prøvd ut det aller meste av krypterte løsninger for kommunikasjon. Fordi jeg er en paranoid faen som mener at store selskaper ikke skal få tjene penger på min personlige informasjon. Noe vi alle vet at disse aktørene gjør, da særlig etter Cambridge Analytica-skandalen rundt Facebook. For ikke å nevne hvordan aktører som Google maskinavleser alle e-poster som sendes, på jakt etter nøkkelord som de kan bruke til visning av reklamer. Videre skader det ikke at den private kommunikasjonen min med andre holdes utenfor såkalte bokstavorganisasjoner som NSA, PST og FSB. Dette av prinsipielle årsaker snarere enn praktiske. Men privatliv er for meg et viktig prinsipp.

Tox er gratis og uten reklamer. Et såkalt FOSS-prosjekt, som står for Free Open Source Software. Systemet er laget for og av brukerne, og kildekoden er åpent tilgjengelig for alle å se.  Noe som er bra. Særlig i forhold til proprietær programvare hvor sluttbrukerne ikke får innsyn i hva som foregår bak kulissene.

Nå som jeg har fått prøvd ut Tox en periode, så må jeg si meg svært fornøyd. Tjenesten tilbyr stort sett det samme som Signal, som er den løsningen for kryptering av kommunikasjon som jeg benytter mest i hverdagen. Kvaliteten på både kryptering, video og lyd er tilsvarende imponerende. Men Tox er samtidig fullstendig desentralisert. Noe som gjør tjenesten spesielt godt egnet for folk som meg, som vil dele edgy memes og grove vitser som får folk utestengt fra tradisjonelle sosiale medier som Facebook og Twitter. Med Tox kan jeg dele i vei. Attpåtil fullstendig anonymt dersom jeg ønsker det.

Noe av det som er spennende og tiltslende med Tox, er at tjenesten kan brukes med flere forskjellige klienter. Selv bruker jeg qTox og Antidote. Noe som passer meg utmerket.

Jeg kan anbefale Tox på det varmeste til alle som er ute etter å kommunisere sikkert og trygt med omverdenen.

For å lese mer om prosjektet kan du gjøre det på nettsidene til utvikleren.

https://tox.chat/

Ønsker du å legge meg til i kontaktlista di, er du velkommen til å gjøre det.

Min Tox-ID er: 5B10A295B7013F0F0DDBCF67A5E21FA84CD141A64FCE209D519CED141B48E273E997E8F42F89

Del innhold: