Trondheim: «Bydronninga» totalskadet i brann lørdag morgen

En av Trondheims fineste bygårder har stått tom og forfallen siden 2014. Lørdag morgen ble bygget totalskadet i en brann som spredte seg til nesten alle etasjene.

Brannen skal ha startet lørdag morgen. Det er uvisst hvor eller hvordan brannen startet, noe som forhåpentlig vil bli avdekket under etterforskningen av brannen.

Jugendgården Elgeseter gate 30 B har lenge vært et signalbygg ved innfarten til Trondheim sørfra. Den autentiske arkitekturen, plasseringen og atmosfæren på stedet har skapt stort engasjement for å bevare bygget.

I 2020 ble det vedtatt at bygget skulle tas vare på. Det ble ikke gjort. Trøndelag fylkeskommune, som eier bygget, har ikke gjort det de skulle for å verken ivareta bygningsmassen eller utforme en plan for videre konservering. Til alt overmål er det heller ikke blitt utredet hvordan bygget kunne tas i bruk videre.

Nå er bygården totalskadet, og det er uvisst om den i det hele tatt kan reddes.

Lørdag formiddag var brannvesenet fortsatt i gang med å drive etterslukking på taket.

Brannvesenet drev etterslukking lørdag formiddag. FOTO: Johan Slåttavik

Et spørsmål som er relevant å stille er hvem som tjener på denne brannen? Er det fylkeskommunen som aller helst vil få tillatelse til å rive, slik at de kan bygge en firkantet og moderne monstrositet i glass og stål?

Jeg er fristet til å tro det.

Årsaken til denne katastrofen er likevel mest sannsynlig inkompetanse. Trøndelag fylkeskommune er fylt til randen av folk som heller burde jobbet med noe annet.

Det er bare å se på veinettet i Trøndelag, hvor det er omtrent 640 mil med fylkesveier som ofte er i helt elendig forfatning. I tillegg har det vært en helsprø mangel på kartlegging av kvikkleireområder med beboelse, i tillegg til områder for nybygg.

Slik jeg ser det, er det vanskelig å si hva som er i dårligst forfatning av den nedbrente bygården i Elgeseter gate 30 B, og Trøndelag fylkeskommune.

Bygården blir kanskje revet nå, men vi kan ikke rive fylkeskommunen og bygge en ny og bedre en.


Del innhold: