Trondheim har mye bra kultur vi aldri hører om

Kultur i Trondheim er mer enn bare kommunalt støttede tregreps-band, Svartlamon og sittekonsert i Olavskvartalet. Som alle byer har også Trondheim en glimrende undergrunnskultur.

Lørdag kveld trampet jeg fra Kystad til Lademoen for å se nærmere på Neon-festivalen i Trondheim.

Jeg oppsøker sjelden slike arrangementer for å delta selv, fordi jeg er er en slags kultursnobb. Så også denne gangen syklet jeg bare litt rundt for å se på stemningen og folket. Jeg fordømmer det ikke, selvfølgelig, det er flott at folk koser seg i sommervarmen. Likevel frykter jeg at begrepet kultur i Trondheim har blitt ensbetydende med hovedstrømskulturen. Noe som egentlig er litt trist.

Folk kan leve og bo hele sitt liv i Trondheim uten å se den egentlige byen, eller den egentlige kulturen. Byen har en blomstrende og levende undergrunnskultur, som vi sjelden eller aldri hører noe om. I den grad vi hører om det så er det ofte misforstått.

La meg presentere hva jeg ser på som kultur i Trondheim:

Poker

Det kan være slik at jeg kanskje eller kanskje ikke liker den type poker som får politiet til å bli litt strenge. Kanskje er det slik at Trondheim er et glimrende sted for mennesker som kan ha slike interesser. Selv om dette sikkert blir ansett som «kriminell aktivitet» av noen, har denne type aktiviteter eldgamle kulturelle røtter i Trondheim.

Poesi

Fra tid til annen arrangeres det poesikvelder i privat regi, hvor hvem som helst kan møte opp for å lese opp dikt og annet de har skrevet. Det rare med disse møtene er at de som møter opp kan drikke så mye gratis vin som de ønsker. Noe som selvfølgelig er veldig praktisk når det kommer til å lese opp ting foran et publikum. Trondheim har med dette faktisk et undergrunns poesinettverk.

Idrett

For folk som føler seg litt ekstra sporty har Trondheim et velutviklet miljø for kampsport som er litt utenfor hovedstrømmen. Eksempler på dette er Brasiliansk jiu-jitsu og Krav Maga. Dette er populært blant studenter så vel som lokale entusiaster, og byen har noen av de beste utøverne i landet. Noe som vi hører lite eller ingenting om i hovedstrømmen.

Radio

Trondheim har et godt utviklet nettverk av radioamatører. Disse kan gjenkjennes med at de har store antenner montert i hagen utenfor huset. Hvis all annen kommunikasjon feiler grunnet katastrofe eller annet, vil disse radioamatørene i Trondheim og over hele landet være det vi har for å kommunisere med omverdenen. Miljøet arrangerer treff, seminarer og messer. Det er et svært interessant fagfelt, og hobby, som vi ikke hører noe særlig om i hovedstrømmen.

Karskfest

Kanskje eller kanskje ikke har Trondheim et velutviklet nettverk for trøndersk håndverksbrennevin. Dette skiller seg fra smuglersprit, selvfølgelig, og brukes gjerne til å lage karsk. Det å samles en gjeng, ta en karsk eller tre og dra på Lerkendal eller Ranheim, er en klassiker i Trondheim. Mange vil nok hevde at dette er helt i kjernen av trøndersk kultur. Her kan det være at jeg har coinet en drink som jeg har døpt «Traannhjaemm Mule», som da er en Moscow Mule med en trøndersk vri. Trondheimskultur er det helt klart.

Stjernekikking

Det å klatre opp på festningen en klar høstkveld og ligge der og se på stjernehimmelen kan høres ut som en klisjé, men det er faktisk veldig trivelig. I tillegg er det en veldig Trondheims-ting å gjøre. De gangene jeg har vært der har det også vært andre der, som gjør det samme. Helt klart en del av kulturen. God kutyme er å holde kjeft, ikke snakke og ikke fikle med mobilen. Tidvis kan det forekomme lukt av mer enn bare plengress der oppe.

Friluftsliv

Trondheim er omringet av skog på begge sider av dalen, så det er helt perfekt for turer i skog og mark. Det er også helt perfekt til å drive litt camping i skogen. Selv finner jeg stor glede i dette, og det er delvis blitt en hovedstrøms greie å drive på med.

Matopplevelser

Hjort, rådyr og elg er ettertraktet blant folk i Trondheim. Kjøper man dette utenfra, for eksempel fra øyregionen, er det lettere å vite at man ikke egentlig spiser kalvekjøtt, noe som i verste fall kan være tilfelle når man bestiller viltkjøtt på byens restauranter. I tillegg er det god sjømat å få tak i fra kysten rundt, og helst fra utsiden av Trondheimsfjorden. Kamskjell, hummer, krabbe, klippfisk og gammelsaltet sei er å få tak i for den som vil ha det. Dette er mat som har svært gamle kulturelle røtter i Trondheim, og det er slik Trondheim egentlig smaker. Restauranter og kaféer på Solsiden har mye godt, men de er fullstendig skivebom hvis man er ute etter lokal matkultur.


Del innhold: