Trondheim har større problemer enn arkitektur

Kvikkleire skaper grunn til bekymring i Trondheim. Likevel fortsetter utbygging og grunnarbeid, som om det er trygt.

Onsdagens ras på E6 i Malvik er en påminnelse om hvor farlig kvikkleire egentlig er. Raset gikk også i et område hvor man vet det er kvikkleire, men som ble regnet for å ikke være spesielt farlig.

Nylig kunne lokalavisa melde at Studentersamfundet i Trondheim har sunket med rundt 5 centimeter på grunn av spuntarbeid i nærheten av bygget. Påvirkningene på det solide murbygget er så kraftige at den ene murveggen har sprukket opp på utsiden.

Lokale forståesegpåere hevder at disse forskyvningene er helt ufarlige, men man skal være rimelig tett i toppen for å ikke skjønne hvor farlig grunnen i området egentlig er.

Adressa:

– Byggingen av tilbygget er i gang og denne uka har det vært spunting. Det er metallplater som har blitt satt ned i bakken som støttekonstruksjon, og på grunn av kvikkleire i grunnen er det brukt ganske svære metallplater, forklarer Akre.

Dette har gitt ganske store rystelser, som igjen har fått Samfundet til å røre på seg.

– Bygget har jo stått her i hundre år, så det er ikke så rart at det rører litt på seg. Rystelser i bakken har gjort at huset har seget litt ned, og det igjen har gitt sprekker. Målinger gjort i dag viser at bygget har sunket 47 millimeter på midten det siste døgnet og rundt én centimeter på kantene, sier Akre.

Det er på alle måter en uansvarlig tilnærming å erklære områder med kvikkleire som «trygge» som i saken med Studentersamfundet, særlig når området er regnet som svært farlig av NVE.

Sommeren 2020 ble et kvikkleireskred fanget på film i Alta.

Vi vet med sikkerhet at kvikkleireområdene i Trondheim sentrum kommer til å skli ut før eller senere, men vi vet ikke når. Det kan skje om tusen år eller det kan skje neste uke.

Derfor er det også så innmari dumt å forstyrre grunnen med utbygging og spunting, slik det nå blir gjort i Trondheim sentrum.

Problemet er at ingen lokalpolitikere eller lokale partier protesterer mot dette. Det ser ut til at ingen tar faren med kvikkleira helt alvorlig. Noe som kan få katastrofale følger.

Riktig nok er det mye penger i disse utbyggingene i sentrumsnære områder. Kanskje litt for mye penger, i og med at man velger å overse tegn på kommende utglidinger og ras.

Kanskje er det på tide å lufte disse problemene med grunnen i Trondheim sentrum mer høylytt og offentlig, og i tillegg få på plass nasjonale forbud mot utbygging av boliger, vei og næring på kvikkleire – selv om det kan hindre store pengeflyter.


Del innhold: