Trondheim: Oldebarnet til Gestapo-agent snikfotograferte kollega på NTNU

– Eplet faller ikke langt fra stammen, sier et gammelt ordtak. Det kan virkelig være noe i dette.

Ifølge en artikkel i Universitetsavisa på mandag ble førsteamanuensis Øyvind Eikrem snikfotografert av to stipendiater på sin egen arbeidsplass.

Bakgrunnen for snikfotograferingen var mistanker om at Eikrem angivelig skulle stå bak en Facebook-profil som noen brukte til å publisere politisk ukorrekte vitser.

Spionbildene ble deretter sendt til den venstreradikale aktivisten Harald Klungtveit, som er sjefsaktivist i Filter Nyheter.

Harald Klungtveit, iført oransje vest. FOTO: Privat.

Nå kan Akroma.no avsløre av én av de to stipendiatene som drev snikfotografering, Malin Fævelen, er oldebarnet til den beryktede Gestapo-agenten Karl Ludvig Adding (1913 – 1943) fra Trondheim. Det opprinnelige navnet hans var Karl Ludvig Isaiewitch, og han var halvt jødisk.

Adding var en norsk infiltratør for nazi-tyske SIPO i Trondheim under andre verdenskrig. SIPO var et navn for Gestapo som ble foretrukket brukt av tyskerne i Norge. Dette fordi navnet Gestapo var forbundet med noe negativt blant nordmenn.

Som SIPO-agent var Adding aktiv i å spionere på motstandsfolk og infiltrere motstandsgrupper, som han deretter tystet på til Gestapo.

Adding var en fryktet angiver.

Avisen FosnaFolket har tidligere skrevet om Karl «Kalle» Adding, og om hvordan hans nålevende slektninger i dag håndterer Addings forbrytelser som Gestapo-agent under krigen. I intervjuet uttaler også Malin Fævelen seg om saken.

FosnaFolket:

«Kalles» oldebarn Malin Fævelen tar også turen. Hun ble først kjent med «Kalles» historie i voksen alder. Fævelen synes det er viktig at krigshistorien formidles.

– Det er fryktelig ubehagelig å tenke på at han var skyld i så mange folks død. Det lever folk i dag som er berørt av det han gjorde. Sånn sett er historien fremdeles tett på, selv om det føles lenge siden for meg, sier hun.

Fævelen beskriver det som sjokkerende å høre hvor sentral oldefaren var som tysk agent.

– Man kan aldri unnskylde det han gjorde, men man må forsøke å forstå hvordan det kunne skje, for å ha mulighet til å lære av historien. Han opplevde fattigdom og marginalisering. Også i dagens samfunn kan man se at utenforskap ikke nødvendigvis fører noe godt med seg. I en krigskontekst kan dette bli farlig, mener hun.

Øyvind Eikrem har dermed blitt spionert på, og angitt, av noen med lange familietradisjoner for nettopp spionasje og angiveri.

Seksuelle problemer

Noe som FosnaFolket derimot ikke skriver om er at Malin Fævelens oldefar, Gestapo-agenten Karl Ludvig Adding, hadde seksuelle problemer.

Dette kommer fram i boken Sjonglørene: seierherrenes spill med Henry Rinnan av forfatter Ola Flyum.

På side 122 i boken står det:

Karl Ludvig Adding var 31 år, nyskilt og nyforlovet, og levde det glade liv. Hykleriet overfor Wærdahl-brødrene og de andre fengslede fra Godtemplarungdommen ble skyldt ned med god årgangsvin. Den hemmelige agent «Bjarne Hansen» hadde forlengst bekreftet sin briljans, men Gemmecke likte ikke alle sider ved ham. Spesielt dårlig likte han Addings forlovelse ettersom hun var bare 16 år – og han var «halvjøde».

Indirekte ble Addings forlovelse hans bane. «Halvjøden» var impotent, og han ba derfor en lege om å gi ham en sprøyte med seksuelt stimulerende hormoner i det ene låret. Sprøyten fremkalte en voldsom byll på venstre hofte. Like før jul fikk Gemmecke lagt Adding inn på Luftwaffen-lasarettet på Ila. En tysk lege forsøkte en operasjon, men det var for sent. Verkebyllen hadde forgiftet blodet. Synet var det første som sviktet.

Rasende og oppgitt besøkte Walter Gemmecke sin agent hver dag på sykehuset. Addings siste dager ble grusomme. Det var som om han råtnet innvendig. Gemmecke trodde noen hadde forgiftet ham, men Adding mente det hele var en ulykke – en uren sprøyte. Lidelsene tok slutt 30. desember 1943.

Akroma.no vet ikke om seksuelle problemer er noe som går i arv i denne familien. Men Fævelen er i dag gift med noe som trolig kan være en marxistisk evenukk på instituttet.


Les også Akroma.no anonymt på TOR: 

akromaazzte7avtv.onion


Del innhold: