Velkommen til TikTok-marerittet

Hva er verre enn en app som samler inn persondata og gir det videre? En app som attpåtil har utrivelig innhold.

Tjenesten TikTok har høstet mye kontrovers etter lansering på Android og iOS i 2017. Appen er populær blant barn og unge, men har en del innhold som ikke egner seg for de yngste. Blant annet har det vært et problem at videoklipp med selvskading og brutalitet blir limt inn i videoer som først kan fremstå som noe mer normalt og trivielt.

Våren og sommeren 2020 testet jeg selv appen for første gang, men jeg slettet den på grunn av det meningsløse innholdet. Det eneste jeg likte var klippene med matlaging, som også er på Facebook.

Nå, et par år senere, testet jeg appen på nytt igjen. Torsdag brukte jeg to og en halv time på å bla gjennom innhold, som for det meste burde vært usett. Innholdet er nedtrykkende, det er ordet.

Til tross for dette har TikTok over en milliard brukere på verdensbasis nå i 2022.

Rus og sosiale problemer

En del av innholdet som legges ut på TikTok kommer fra et segment av befolkningen med store sosiale problemer.

Mange bruker appen til å «livestreame», gjerne mens de krangler med hverandre over helt meningsløse ting. Nikotingule langfingre pekes mot mobilkameraene, mens de prøver å fremstå som gangstere.

Noen poster videoer av egen rusbruk, andre legger ut videoklipp av selvskading, hysterisk gråting og slåssing med politiet. Det er en del trøtte typer. I bakgrunnen er det ofte rotete, skitne og nedsøplede leiligheter.

En god del av innholdet er også fra Trondheim eller Trøndelag.

Jeg er ikke noe glad i sånt innhold, men for min del setter det ting litt i perspektiv. Det får meg til å tenke på hvor heldig og privilegert jeg egentlig er. At de «problemene» jeg mener å ha, som lang ventetid på briller og en ødelagt termostat på en konvektorovn, ikke egentlig er problemer.

Noe av det jeg ser på TikTok er en verden jeg ikke vil ha noe med å gjøre. Jeg vil helst ikke vite om det. Alt er liksom så mørkt og jævlig der inne. Derfor føles det litt som å våkne fra et slags mareritt når jeg lukker appen.

Trolig er jeg ikke gammel nok ennå til å finne glede med den.


Del innhold: