Vibeke Fürst Haugen er ny NRK-sjef

Det hele var veldig forutsigbart. Faktisk så forutsigbart at de kunne spart seg de offentlige spekulasjonene i forkant.

Allerede søndag 30. januar skrev jeg at Vibeke Fürst Haugen ville bli ny kringkastingssjef. Jeg spekulerte i om stillingen var utlyst som pro forma.

Nå viser det seg at jeg fikk rett. Fürst Haugen er nå blitt ny kringkastingssjef.

Les også: NRK «søker» ny kringkastingssjef

Jeg var så sikker på dette at jeg valgte følgende formuleringer:

Den statlige norske TV-kanalen NRK har trolig fått utpekt ny kringkastingssjef allerede sommeren eller høsten 2021. Likevel annonseres nå stillingen i en pro forma utlysning. Noe som typisk blir gjort bare for å oppfylle juridiske formaliteter.

Deretter avholdes en offentlig «søknadsprosess» hvor den som på forhånd er forespurt om å «søke» blir utpekt.

Hvis jeg skal gjette så tror jeg at Vibeke Fürst Haugen er den nye kringkastingssjefen.

(…)

De kunne like gjerne ha skrevet «Vi har fått utpekt Vibeke Fürst Haugen, men på grunn av lovverket trenger vi en formell søknad før vi gir henne kontoret.»

Selvfølgelig er Fürst Haugen en sterk faglig kandidat til stillingen, i det minste på overflaten. Hun har i mange år hatt høye lederposisjoner innad i NRK. I en periode var hun også konstituert som kringkastingssjef. De andre søkerne kunne ikke skilte med noe tilsvarende.

Samlet sett var det egentlig gitt på forhånd hvem som fikk jobben. Det ville vært oppsiktsvekkende dersom noen andre hadde fått den. Likevel måtte jobben lyses ut og andre «søkere» måtte få en sjanse til å trekke billett. Loven krever det.

Likevel verserte det spekulasjoner og «spenning» knyttet til hvem den nye kringkastingssjefen kunne bli. Medier24 var ivrige på dette. De var så ivrige at de på et tidspunkt også annonserte feil kringkastingssjef. Noe de nå har beklaget.

Medier24:

Torsdag gjorde vi en kronidotisk tabbe da vi meldte at Helje Solberg ble utnevnt til ny kringkastingssjef.

Det gjorde vi noen sekunder før styreleder Birger Magnus i NRK skulle fortelle det til hele Norge uansett.

I ettertid har vi fått mye pepper. Helt forståelig.

Det er ingenting som gjør vondere enn å ta feil i journalistikken – og den lærepengen har vi fått nå. Jeg kan fortelle at det har blitt både tårer og sinne i redaksjonen det siste døgnet.

I januar forutså jeg at masse folk ville søke på jobben som kringkastingssjef. Særlig trakk jeg frem arbeidsledige jobbsøkere.

Selvfølgelig viser det seg nå at snekkere, betongarbeidere og arbeidsledige faktisk søkte. Jeg hevdet at det ville bli laget «morsomme» nyhetsoppslag om dette. Noe som det også ble.

Jeg skrev:

Det at folk faktisk kan levere søknader på disse stillingene resulterer alltid i at søkerlistene fylles med arbeidsledige jobbsøkere, som er tvunget til å søke på alle mulige og umulige stillinger bare for å få NAV-pengene sine. Noe som hver gang resulterer i «morsomme» og nedlatende nyhetssaker om at en drosjesjåfør eller frisør har søkt på jobben.

Betyr dette at jeg er synsk? Nei. Det betyr bare at disse miljøene er utrolig forutsigbare.


Del innhold: