Virile Trond Giske blir ikke fylkesleder likevel

Ap-politiker Trond Giske blir ikke å heve standarden på nach som fylkesleder i Trøndelag likevel. Valgkomitéens stående avgjørelse har nå blitt slapp.

Det var med full sprut og stående applaus at Trond Giske ble valgt som fylkesleder for Arbeiderpartiet i Trøndelag mandag denne uken.

Men nå er valgkomitéens våte avgjørelse om å erigere Giske som fylkesleder blitt tørr.

Les også: Kåt-Giske er ny fylkesleder i Trøndelag Ap

Årsaken skal være flere varsler mot den stående fylkeslederen. Blant annet sto tidligere AUF-er Sandra Skillingsås frem i Adresseavisen med sin historie torsdag.

Skal ha mottatt trusler

Fredag kommer det også frem at Skillingsås skal ha mottatt «drapstrusler» for å stå frem.

Adressa skriver fredag:

Skillingsås fortalte om seksualisert sjargong i valgkamparbeidet i 2013 og en ubehagelig hendelse på nachspiel i 2014 der hun ble forsøkt stoppet av Trond Giske i døra.

Saken ble omtalt i så å si alle nyhetsmedier i Norge torsdag kveld. Reaksjonene var sterke og AUF trakk sin støtte til Trond Giske som fylkesleder for Trøndelag Ap torsdag. Valgkomiteen trakk deretter innstillingen med Trond Giske som fylkesleder.

Og fortsetter med å sitere trusselen som Skillingsås skal ha mottatt:

Klokken 23.23 samme kveld fikk hun e-post fra en kryptert konto.

«Du bør virkelig shå dæ over skuldran når du e ut å går fra no av(…) Du heng i en syltynn tråd» er deler av den truende e-posten. Hun blir beskyldt for å «ødelegge for partiet» i e-posten.

– Det tok tid før det sank inn. Det føltes surrealistisk. Da jeg fikk tenkt meg om, så tenkte jeg at jeg må ha gjort noe riktig når jeg får slike meldinger.

Hvorvidt det er snakk om en «drapstrussel», eller hvorvidt trusselen kom fra en «kryptert konto», er noe usikkert.

Men det er vel rimelig klart en trussel.

Det kan være at Adresseavisens journalister Stian Wallum og Lajla Ellingsen ikke vet så mye om kryptering som journalister bør. Eller det kan være at det er fredag. De har laget noen relativt gode saker tidligere. Men alt er jo kryptert med såkalt SSL i dag. Til og med Gmail og Hotmail.

Og, hva er det å forvente fra medarbeidere i en norsk presse som benytter arkaiske løsninger som Securedrop som en standard for varslere. Det er bare skammelig.

Digresjonsboks

• Hvis du er en varsler, ikke bruk løsninger som Securedrop.

• Enhver som oppfordrer deg til å bruke løsninger som Securedrop er en forbannet idiot, og du bør aldri høre på dem. Aldri. Aldri. Aldri.

• Ikke bruk digitale løsninger for å varsle.

• Legg igjen smarttelefonen hjemme, og oppsøk avisen personlig for å snakke med journalister.

• Penn og papir er fremdeles sikrere enn noen digital løsning.

Det var digresjonen.

Videre skriver Adressa:

Skillingsås kommer til å anmelde forholdet til politiet og varsle partiet i løpet av fredagen.

Vel…

En hard nøtt

Hvis det nå faktisk er snakk om at en reell kryptert e-posttjeneste, som ProtonMail eller Tutanota, og at denne er blitt brukt til å sende truslene mot Skillingsås, så vil en politianmeldelse trolig ikke føre noen vei.

Politiet i Norge har ingen reelle muligheter til å etterforske slike tjenester. De vil måtte gjennom domstoler i utlandet, som i Sveits, og det vil ta enormt lang tid. Og dersom norsk politi får utlevert noe som helst, så vil det være ubrukelig.

Selv russiske FSB (tidligere KGB) måtte gi tapt etter at en rekke falske bombetrusler ble sendt til russiske myndigheter fra disse e-posttjenestene.

Hendelsene i Russland førte til at russiske myndigheter symbolsk «sperret» for bruk av ProtonMail i Russland.

Les også: Russland: FSB melder at ProtonMail blir sperret for russiske brukere

Men til tross for disse offisielle historiene, så er ikke slike kommersielle verktøy nødvendigvis egnet til varslere. Har du sensitive dokumenter eller et viktig varsel å komme med, se digredsjonsboks ovenfor.

Så… hvor var jeg?

Jeg har snakket meg vekk igjen. Jeg er så distré.

Giske var det. Trond Giske.

Jeg har lite forståelse for menn som bruker posisjon for å oppnå seksuelle «fordeler». Dersom du er en kollega, sjef eller lignende så går du bare ikke etter kvinner som er i din umiddelbare nærhet.

Det er som å rote med søstera til kompisen din.

Enkelte ting gjør man bare ikke. Ofte fordi det bare er kleint.

Det ender også med veldig usunne forhold på det mellommenneskelige plan.

Samme hvor tiltrukket du må være av den AUF-eren som du sjefer rundt, eller han kjekke medarbeideren på desken med de myke verdiene, så lar du det være. Det handler om selvrespekt og respekt for den andres selvrespekt.

Trond Giske bør dermed skamme seg hardt og lenge, hvis anklagene mot ham er sanne.

Ukultur

Adresseavisen skriver torsdag denne uken:

Skillingsås personlige historie handler om en episode på et nachspiel i 2014, da hun var 23 år gammel AUF-er. Men den handler også om å være midlertidig ansatt som valgkampmedarbeider, grafisk designer, fotograf, reklamemaker og ansvarlig for sosiale medier-kampanjer, der det var Trond Giske som var «sjefen», selv om han formelt sett ikke var arbeidsgiver. I et arbeidsmiljø hvor hun sier at hun valgte å være med på leken, i en kommunikasjon med sterke seksuelle undertoner.

Men noe skjedde. Først skrev Gina Berre et leserinnlegg. Så Skillingsås sin nære medarbeider i AUF, Ellen Reitan. Da Skillingsås leste Reitans kronikk, begynte hun å kjenne på at det ble ubehagelig å ikke si noe.

– Det Ellen skrev traff meg veldig. Hun var leder i AUF den gangen, jeg fylkessekretær. Det var vi som sammen passet på de unge jentene. Det er det som er helt skrudd: Vi måtte si til de unge jentene, hold dere unna de mennene i baren. Vi sa aldri til mennene, hold dere unna jentene. Det er vanskelig å nå inn til unge mennesker som får masse oppmerksomhet fra folk med høy status. De får høre at de er stjerneskudd, et talent.

– Hvorfor sier ingen noe, hvis det er slik?

– Det kalles lojalitet. I realiteten er det frykt. Sier du fra, går du mot Trond, blir du skviset ut. Har du politiske ambisjoner, kan du glemme dem idet du tar til motmæle. Hadde jeg sagt fra for en måned siden, ville jeg aldri blitt innstilt. Men blir jeg skviset ut nå, vil det i hvert fall ikke skje uten offentlig debatt.

Jeg likte for øvrig gråtebildene i Adressa, som er tatt av fotograf Richard Sagen. God komposisjon.

Hender skaper også kraftige bilder.

Godt jobba.

Særlig hvis det hele viser seg å være et politisk spill mot Trond Giske, basert på falske anklager.

Men uansett: Jeg støtter ikke Arbeiderpartiet i særlig mye. Jeg mener de er noen pamper, som bombet 25.000 sivile i Libya våren 2011.

Likevel er det klart for meg at Arbeiderpartiet bør velge en annen fylkesleder enn Trond Giske. Noen som er litt mer snerpete og firkantet. Det passer dem bedre.

Og det er fordi Giske angivelig ikke nøyer seg med å spøke om politisk ukorrekte ting. Som å servere «ta-hverandre-i-ræva-vitser», men etter anklagene å dømme oppfører seg tåpelig IRL.

Det er en forskjell der.


Les også Akroma.no anonymt på TOR: 

akromaazzte7avtv.onion


Del innhold: