Y-blokka ligner et fengsel, og bør rives

[give_form id=»11241″]

Oslo er ikke en by man besøker på grunn av den vakre arkitekturen. Særlig Regjeringskvartalet mangler estetiske kvaliteter.

Y-blokka i Regjeringskvartalet har mange likheter med institusjonelle bygg som Saydnaya-fengselet i Syria. Et mye omtalt tortur-fengsel.

Bygget i Regjeringskvartalet er grått og nitrist, preget av et firkantet arkitektonisk uttrykk. Y-blokkas senter er også utformet etter det panoptiske prinsippet, i likhet med svært mange fengsler.

Men Y-blokka er ikke et fengsel. Det er et bygg som skal huse Norges fremste byråkrater. Folkene som tar avgjørelser som påvirker hele landet.

Er Oslo virkelig tjent med å bevare et slikt bygg, som det er i dag?

Nei, mener jeg.

Saydnaya-fengselet i Syria er et verdenskjent torturfengsel. FOTO: Skjermdump fra digital modell fra Amnesty International.
Eksteriørfoto av Y-blokka i Regjeringskvartalet. FOTO: Teigens Fotoatelier/DEXTRA (CC BY 4.0).

Jeg mener at Y-blokka bør rives. Noe mer estetisk bør reises på tomta. Noe som bedre reflekterer tradisjonell europeisk byggekunst og arkitektur.

Regjeringskvartalet er en skam

Ikke bare Y-blokka mangler estetiske kvaliteter.

Høyblokka, også kjent som H-blokka, lider under de samme estetiske og arkitektoniske manglene.

Fasadebilde av Høyblokka i Regjeringskvartalet tatt fra Grubbegata. FOTO: Teigens Fotoatelier/DEXTRA (CC BY 4.0).

H-blokka er til forveksling lik en diger bilradiator. Noe som ikke akkurat er estetisk og vakker arkitektur, etter min mening.

Bilradiator. FOTO: Public domain (CC0).

Likevel debatteres det opp, ned og i mente hvorvidt disse grufulle byggene skal bestå i Oslo. Til og med arkitekter har gått ut i mediene med sine forsvarstaler for disse vederstyggelighetene av betong.

Jeg mener det er på tide å tenke nytt.

Del innhold: